u-rye-zayavili-pro-rekord-zakritikh-sprav-proti-ukrayini-u-yespl

У РЄ заявили про рекорд закритих справ проти України у ЄСПЛ

 • 12848 переглядiв

КИЇВ. 5 квітня. УНН. Комітет міністрів Ради Європи у 2018 році зміг закрити рекордні 318 справ проти України у Європейському суді з прав людини. Про це УНН повідомляє з посиланням на щорічну доповідь Комітету міністрів РЄ.

"Особливо примітним є те, що в 2018 році було закрито рекордну кількість справ, що стосуються трьох країн, у яких на розгляді в Комітеті перебувала найбільша кількість справ: 385 справ проти Російської Федерації, 372 справи проти Туреччини і 318 справ проти України", - вказали у Комітеті міністрів.

В цілому в 2018 році Комітет міністрів зміг закрити 2705 справ, і загальна кількість справ, які перебувають на розгляді Комітету, наразі є найнижчою з 2006 року.

"Що стосується України, то Комітет зміг закрити рекордні 318 справ у результаті більш тісної співпраці та розширення комунікації з владою, у тому числі значного поліпшення стану справ зі звітністю по окремих випадках. Більшість з цих закритих справ були повторюваними випадками, коли були вжиті всі індивідуальні заходи, зокрема, що стосуються питань необгрунтованої тривалості і законності тримання під вартою", - вказали у Комітеті міністрів.

Для порівняння, тоді як у 2018 році кількість закритих справ проти України у ЄСПЛ через остаточне рішення сягнула 318-и, у 2017 році ця кількість становила 100 справ.

Водночас, згідно з наведеною статистикою по країнах Департаменту виконання постанов Європейського суду з прав людини, кількість нових справ (рішення, передані для спостереження за їх виконанням протягом року) щодо України сягнула 72, тоді як у 2017 році таких було 109. Загальна кількість незавершених справ проти України торік сягнула 910, у 2017-му вона становила 1156 справ. Призначена справедлива компенсація у справах щодо України у 2018 році сягнула 656 656 євро, роком раніше - 1 195 237 євро, згідно зі статистикою Департаменту виконання постанов ЄСПЛ.

Держави-члени Ради Європи зобов'язані виконувати рішення ЄСПЛ відповідно до статті 46 Конвенції про права людини. Цей процес контролюється Комітетом міністрів, який регулярно збирається для розгляду прогресу з невирішеними справами. У новій доповіді Комітету оцінюється прогрес у державах-членах Ради Європи за результатами виконання рішень ЄСПЛ.

Нагадаємо, у 2018 році Росія з великим відривом стала першою за кількістю позовів, поданих до ЄСПЛ.

//

Implementing ECHR judgments: Cases closed in 2018
Infogram

Українські Національні Новини

Політика