u-senegali-sotni-pelikaniv-zaginuli-cherez-zarazniy-ptashiniy-grip

У Сенегалі сотні пеліканів загинули через заразний пташиний грип

 • 20293 переглядiв

КИЇВ. 30 січня. УНН. Близько 750 пеліканів, що загинули в північній частині Сенегалу минулого тижня, дали позитивний результат на пташиний грип H5N1, повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

Рейнджери виявили пеліканів 23 січня в пташиному заповіднику Джуджу, на віддаленій ділянці заболочених земель недалеко від кордону з Мавританією і місце відпочинку птахів, які щорічно перетинають пустелю Сахара.

Заповідник є транзитним місцем для близько 350 видів птахів, але мертвими були знайдені тільки пелікани.

Раніше Сенегал повідомив про спалах H5N1 на птахофабриці в районі Тіес приблизно в 120 милях на південь, в результаті чого було вбито близько 100 000 курей.

Неясно, чи пов'язані ці два спалахи.

Факти про пташиний грип

1. Пташиний грип - це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 - це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів і може бути причиною їх смерті.

2. За офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин в 2018-2019 роках грип птиці реєструвався в 11 країнах ЄС (128 спалахів) і РФ (84 спалахи).

3. Основним фактором поширення грипу птиці в світі є інфіковані збудником дикі птахи.

4. Грип птиці відноситься до транскордонних захворювань, тих, які неможливо зупинити обмеживши переміщення товарів через кордон, оскільки, як було зазначено, основним фактором поширення є інфікована дика перелітний птах.

5. Найбільш уразливі до грипу свійські птахи, які вирощуються в домашніх і фермерських господарствах і не ізольовані від зовнішнього середовища (пасовищ, ставків, річок, водойм), де можуть контактувати з інфікованим міграційним птахом.

6. Найбільш захищені від грипу свійські птахи, які вирощуються промисловими виробниками в ізольованих умовах.

7. Під час спалаху пташиного грипу слід утриматися від покупки м'яса птиці в місцях стихійної торгівлі і віддавати перевагу офіційним торговим точкам.

8. Віруси пташиного грипу не завжди заражають людей, але, починаючи з 1997 року, було зареєстровано понад 100 підтверджених випадків зараження людей вірусами пташиного грипу.

9. Симптоми пташиного грипу у людей можуть варіюватися від симптомів, типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі та біль у м'язах) до інфекції очей, пневмонії, важких респіраторних захворювань (гострий респіраторний синдром) та інших загрозливих для життя ускладнень.

10. Поширення вірусів пташиного грипу від однієї хворої людини до іншої буває дуже рідко; подальше поширення інфекції від хворого не спостерігається.

Українські Національні Новини

Новини Світу