u-shotlandiyi-planuyut-vvesti-minimalni-rozdribni-tsini-na-alkogol

У Шотландії планують ввести мінімальні роздрібні ціни на алкоголь

 • 10151 переглядiв

КИЇВ. 24 січня. УНН. З 1 травня 2018 року уряд Шотландії планує ввести мінімальні роздрібні ціни на алкогольну продукцію, передає УНН з посиланням на сайт уряду країни.

Дискусії про введення мінімальної роздрібної ціни на алкогольну продукцію в країні ведуться з 2012 року. Ще тоді шотландські міністри закріпили право вводити і переглядати мінімальні ціни на алкоголь на законодавчому рівні.

Але дана норма так і не встигла заробити. Навколо документа почалися судові розгляди за позовом окремих представників сектора алкогольної промисловості.

Через 5 років, Верховний суд Сполученого Королівства підтвердив законність права шотландського парламенту вводити МРЦ на алкогольну продукцію.

З 1 травня 2018 року уряд країни вирішив скористатися цим правом.

"Сьогодні шотландські міністри проводять громадські консультації зі збору думок експертів, підприємств, державних органів і зацікавлених сторін щодо пропозиції уряду Шотландії ввести мінімальну ціну за одиницю алкоголю розміром в 50 пенсів", - пояснили в уряді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, як не купити підроблений алкоголь

Чим більше алкоголю містить напій, тим він міцніше, і, отже, тим дорожче він буде коштувати.

"Мінімальна ціна в 50 пенсів за одиницю в основному вплине на вартість дешевих білих сидрів і алкогольних напоїв з високим вмістом спирту", - йдеться в повідомленні.

Очікується, що така ініціатива повинна сприяти зниженню смертності населення.

"Подібна політика підтримується багатьма організаціями. Вона є важливим кроком вперед у боротьбі шотландського уряду за здорову націю", - резюмували чиновники.

Як повідомляв УНН, в Україні МРЦ на алкоголь були переглянуті у вересні минулого року. За словами експертів, якщо ціна алкогольного напою нижче встановленої МРЦ, то такий алкоголь, скоріше за все, підроблений або ж з нього не сплачені податки.

Як пояснила генеральний директор компанії Eastern Beverage Trading Ольга Івушкіна, підвищення МРЦ на горілчані вироби є наслідком податкового навантаження.

"Ціни на алкоголь не можуть залишатися незмінними, коли зростають податкові відрахування. Якщо теоретично припустити, що після підвищення акцизів вартість алкоголю не змінюється, то виходить, що ці акцизи просто несплачені. Саме так і діють ділки сірого, тобто нелегального алкогольного ринку. У всіх інших - легальних виробників - немає іншого виходу, як продавати свої напої за цінами на рівні близько 80 грн за 0,5 л. Те ж стосується і залежності МРЦ від ціни спирту, яка за останній рік підвищувалася вже 2 рази. Об'єктивно, не може ж вартість пляшки горілки залишатися незмінною в той час, як вартість спирту зросла орієнтовно на 20%", - пояснила вона.

Українські Національні Новини

Новини Світу