u-sluzi-narodu-ochikuyut-zmin-do-konstitutsiyi-i-zakoniv-schodo-detsentralizatsiyi-za-pivroku

У "Слузі народу" очікують змін до Конституції і законів щодо децентралізації за півроку

 • 11273 переглядiв

КИЇВ. 1 листопада. УНН. Зміни до Конституції і відповідні законопроекти, що стосуються децентралізації, мають бути ухвалені за півроку. Про це заявила представник уряду в парламенті Ірина Верещук журналістам в кулуарах парламенту після години запитань до уряду в парламенті, передає кореспондент УНН.

"Я сподіваюсь, що за 6 місяців ми будемо мати і зміни до Конституції, і всі закони, які стосуються адмінтерустрою, префектів, навіть закон про столицю", - зазначила Верещук.

При цьому вона додала, що реформу децентралізації слід було починати саме із змін до Основного закону, а вже потім ухвалювати необхідні закони в цій сфері. Така законодавча колізія призвела до того, що після об'єднання територіальні громади не отримують необхідних їм повноважень.

"Я дуже сподіваюсь, що ми нарешті виправимо цю ганебну ситуацію із децентралізацією, яка склалася в Україні. Зараз ми живемо в іншій формі, ніж планує децентралізація. Це зміни адміністративно-територіального устрою, це зміна по вертикалі зв'язків між центром і громадами, це абсолютно змінює всю парадигму нашого буття в країні - звичайно, що - куди-куди, а в Конституцію треба було першим ділом вносити зміни і потім почати ухвалювати закон про місцеве самоврядування, про добровільне об'єднання громад. І це б відповідало букві і духу Конституції", - пояснила парламентар.

Нагадаємо, завтра, 2 листопада, в Україні розпочинається виборчий процес перших місцевих виборів у 86 об'єднаних територіальних громадах.

Українські Національні Новини

Політика