u-sluzi-narodu-vse-sche-spodivayutsya-na-efektivnist-nabu

У "Слузі народу" все ще сподіваються на ефективність НАБУ

 • 16349 переглядiв

КИЇВ. 22 листопада. УНН. Функціонування НАБУ коштує держбюджету чималих коштів. Тож НАБУ має довести, що діяльність органу відповідає розміру бюджетних витрат. Про це у коментарі УНН розповів народний депутат від фракції "Слуга народу" Федір Веніславський.

Деталі

Він нагадав, що НАБУ створили у квітні 2015 року. Спочатку детективи були дещо обмежені у здійснені антикорупційних розслідувань, додав Веніславський.

"Так, свого часу НАБУ не мало права проводити негласні слідчі (розшукові) дії. І детективи були змушені користуватися послугами НПУ або СБУ, в частині доступу до каналів інформації. Це, зазвичай, призводило до витоків інформації. І, фактично, до втрати перспективи у розслідуваннях", - коментує він.

Однак, сьогодні детективи отримали всі юридичні можливості для ефективного розслідування справ, продовжив нардеп.

"Думаю, що протягом найближчого часу, маючи повну незалежність і всі інструментарії для своєї антикорупційної діяльності, НАБУ має продемонструвати, що його функціонування відповідає розміру бюджетних витрат", - резюмував він.

До теми

Критики НАБУ заявляють, що орган надто дорого обходиться українцям за його сумнівної ефективності. 

Гучні справи бюро, на які держава витрачає людські ресурси та значні кошти платників податків нерідко закриваються ВАКС як бездоказові. Зокрема нещодавно антикорупційний суд закрив справу “Роттердам+” та виправдав ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна.

Європейський аудитор Юхан Партс заявив, що в Євросоюзі немає країн, масштаби корупції в яких були б такими ж, як в Україні. За підсумками аудиту допомоги ЄС Україні фахівці дійшли висновку, що підтримка Євросоюзом реформ в Україні по боротьбі з корупцією малоефективна

У 2019 році директор НАБУ Артем Ситник був внесений до реєстру корупціонерів, проте продовжив очолювати антикорупційне бюро. Його першого заступника Гізо Углаву неодноразово звинувачували в підіграванні інтересам Саакашвілі і використанні ресурсів бюро.

Зокрема, про це відкрито заявив мер Одеси Геннадій Труханов. 

За останні 5 років рівень довіри українців до НАБУ знизився вдвічі (з 35% до 16%). Більше, ніж НАБУ, українці довіряють усім іншим правоохоронним органам: СБУ, прокуратурі та поліції.

Українські Національні Новини

Політика