u-ssha-pidtverdzheno-zarazhennia-ptashynym-hrypom-liudyny-pislia-kontaktu-z-diinymy-korovamy

У США підтверджено зараження пташиним грипом людини після контакту з дійними коровами

 • 22676 переглядiв

Працівник техаської молочної ферми заразився пташиним грипом H5N1 після контакту з інфікованими молочними коровами, що стало першим випадком зараження людини цим підтипом вірусу, який передається від ссавців, в Техасі і другим в історії США.

Співробітник молочної ферми Техасі заразився пташиним грипом після контакту з інфікованими дійними коровами. Це перший випадок передачі підтипу вірусу, названого H5N1, коли людина заразилася від ссавця у штаті Техас, та загалом другий в історії країни.

Про це передає УНН із посиланням на New Scientist та The New York Times.

Деталі

У Сполучених Штатах людина отримала позитивний результат на пташиний грип після того, як заразилася від молочної корови, повідомила влада в понеділок.

Це перший випадок зараження людини вірусом пташиного грипу типу A (H5N1) у штаті Техас, але другий в історії країни. Перший зареєстрували у квітні 2022 року в штаті Колорадо, - у співробітника, який брав участь у забої птиці на сільськогосподарському підприємстві, де було підтверджено інфікування поголів'я цим вірусом.

Довідка

Минулого тижня у корів у п'яти штатах США - Техасі, Канзасі, Мічигані, Нью-Мексико та Айдахо - виявили позитивний результат на вірус H5N1. Невідомо, як вони захворіли, але, як повідомляє Міністерство сільського господарства США, вірус може поширюватися серед тварин.

Раніше було підтверджено, що ссавці заразилися вірусом лише від хворих птахів.

Було кілька спалахів, які не охоплювали людей, де можлива передача від ссавця до ссавця

- каже Річард Веббі з дитячої лікарні Сент-Джуд у Теннессі.

Наприкінці 2023 року в Аргентині від пташиного грипу загинуло 17 000 морських слонів. У 2022 році в Іспанії також стався спалах серед вирощених норок. З літа 2021 року вірус пташиного грипу спричинив загибель і забій мільйонів голів домашньої птиці в Європі.

Початкові тести не виявили жодних змін у вірусі, які могли б зробити його більш передаваним для людини

- заявили минулого тижня Міністерство сільського господарства, Центри з контролю та профілактики захворювань та Управління з контролю за наркотиками США у своїй заяві.

Нагадаємо

Повідомляється про перший відомий летальний випадок від нещодавно відкритого вірусу Alaskapox, коли літній чоловік з пригніченою імунною системою помер від вірусу, який поширюється через контакт з інфікованими тваринами.

Команда дослідників з Австрійського інституту науки і технологій (ISTA) розгадала таємниці архітектури ядра поксвірусу. Це особливо актуально на тлі появи випадків віспи мавп у різних країнах світу.