u-sumakh-chekayut-dozvolu-verkhovnoyi-radi-zbirati-porozhni-plyashki-po-yevropeyski

У Сумах чекають дозволу Верховної Ради збирати порожні пляшки "по-європейськи"

 • 6526 переглядiв

КИЇВ. 16 травня. УНН. Сумська міська рада не може дозволити збір порожніх пляшок за європейською системою, поки Верховна Рада не затвердить відповідний законопроект. Так виконавчий комітет міськради відповів на електронну петицію Володимира Шевченка, який закликав місцеву владу "взяти приклад з Європи і вирішити нарешті проблему зі збором сміття", передає УНН.

Автор петиції наводить як приклад Німеччину, Нідерланди та Польщу, де вже давно діють цивілізовані системи збору порожньої тари.

"Там все виглядає так: купуючи пляшку води або пива, людина, крім ціни товару, доплачує певну суму за ту ж пляшку, хай це буде, як в Чехії, 3 гривні. Практично у всіх магазинах там є автомати, здаючи в які тару, вони видають нам чек на суму тих пляшок, за які ми при покупці доплачували.

Цим чеком можна або розрахуватися в магазині або обміняти його на суму, зазначену в ньому. Тому пропоную взятися за екологію нашого європейського міста за принципом Європи і зробити наше життя кращим", - написав він.

Електронна петиція набрала потрібну кількість голосів, однак у відповідь виконавчий комітет міськради повідомив, що бажання людей недостатньо - необхідне рішення Верховної Ради.

"За інформацією відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів СГС зараз на сайті Верховної ради України розміщено проект Закону України "Про систему збору та утилізації використаної тари". Його прийняття забезпечить:
- впровадження системи управління відходами;
- зменшення негативних наслідків впливу відходів на навколишнє природне середовище;
- ефективне використання вторинних ресурсів;
- стимулювання споживачів до повернення зворотної (одно- і багаторазової) тари шляхом відшкодування її вартості;
- стимулювання виробників продукції і тари, імпортерів, підприємств торгівлі, власників відходів, зокрема громадян та інших кінцевих споживачів до участі в повторному зверненні, переробці або утилізації тари;
- стимулювання залучення в господарський оборот відходів як вторинної сировини", - зазначено у відповіді на петицію.

Нагадаємо, лабрадор за шість років зібрав 26 тисяч пластикових пляшок.

Українські Національні Новини

Суспільство