u-tadzhikistani-prokhodyat-vibori-prezidenta

У Таджикистані проходять вибори президента

 • 14458 переглядiв

КИЇВ. 11 жовтня. УНН. У Таджикистані сьогодні вранці стартували вибори президента, якого обирають раз в 7 років. Про це повідомляє УНН з посиланням на Deutsche Welle.

"У Таджикистані в неділю, 11 жовтня, проходять вибори президента. Правом віддати свій голос зможуть скористатися близько 5 млн виборців, свідчать дані Центральної комісії республіки з виборів і референдумів. Ділянки для голосування в республіці відкрилися о 06:00 за місцевим часом і працюватимуть до 20:00", - пише видання.

Відзначається, що кандидатами зареєстровані 5 осіб, в тому числі чинний глава держави Емомалі Рахмон. Його суперниками виступають виконуючий обов'язки голови Аграрної партії Рустам Латіпов, голова Соціалістичної партії Абдухалім Гаффора, голова Партії економічних реформ Рустам Кудратов і лідер Комуністичної партії Міродж Абдуллоєв. Голові Демократичної партії Саіджафару Ісмонову було відмовлено в реєстрації через недостатню кількість підписів виборців. А Соціал-демократична партія відмовилася брати участь у виборах.

Так, президента Таджикистану обирають на 7 років під час загального прямого голосування. Для перемоги необхідно набрати не менше 50 відсотків голосів при явці не менше 50 відсотків. У 2016 році до конституції були внесені поправки, згідно з якими Емомалі Рахмон може перебувати на своїй посаді довічно.

На виборах формально зареєстровані п'ять місій спостерігачів - від Організації з безпеки і співпраці в Європі, від Співдружності Незалежних Держав, від Шанхайської організації співпраці, від Росії і від Узбекистану. Експерти очікують перемоги Рахмона, який займає пост президента з листопада 1994 року, і вважають вкрай низькою вірогідність протестів з боку сторін, що програли.

Нагадаємо, в Таджикистані в неділю, 1 березня, пройшли вибори в нижню палату парламенту.

Українські Національні Новини

Новини Світу