u-tsar-ogolosheno-nadzvichayniy-stan-povstantsi-nastupayut-na-stolitsyu-krayini

У ЦАР оголошено надзвичайний стан: повстанці наступають на столицю країни

 • 19851 переглядiв

КИЇВ. 23 січня. УНН. У Центральноафриканській республіці влада оголосила надзвичайний стан. Про це УНН повідомляє з посиланням на ВВС.

Деталі

Підконтрольні офіційній владі країни території опинилися під натиском повстанців. Саме тому влада оголосила режим НС, що триватиме не менше 15 днів. Серед іншого військові отримали можливість проводити арешти без суду та прокуратури.
Влада країни закликала ООН, збільшити кількість миротворців в країні надавши їм ширші можливості для реагування на ескалацію насилля. На даний момент місія ООН в ЦАР налічує понад 14 тисяч осіб, з яких понад 12 тисяч військові, що зокрема допомагають стримувати повстанців.

Противники чинного режиму в країні контролюють більшу частину території ЦАР. Останніми днями повстанці активізувалися та повели наступ на столицю країни місто Бангі.

Витоки конфлікту 

Причиною стала незгода з проведенням виборів президента на яких перемогу отримав президент країни Фостен Арканж Туадер. Невдоволення противників влади викликало, зокрема те, що до участі у виборів не був допущений колишній президент Франсуа Бозізе (2003 – 13 рр.), якого влада звинувачує в ескалації насилля в країні. Бозізе був усунений від влади в результаті перевороту. Він втік з країни та повернувся лише у 2019 році з наміром брати участь у виборах.

Ситуацію в країні загострює приналежність населення не лише до різних етнічних груп, а й приналежність до різних вірувань (окрім християн у країні багато мусульман, а також прихильників традиційних африканських вірувань).

За оцінками ООН останні події в країні поставили під загрозу безпеку щонайменше 20 тисяч мешканців ЦАР.

Українські Національні Новини

Новини Світу