u-turkmenistani-virishili-zagasiti-gazoviy-krater-brama-pekla-scho-gorit-ponad-50-rokiv

У Туркменістані вирішили загасити газовий кратер "Брама пекла", що горить понад 50 років

 • 59711 переглядiв

КИЇВ. 8 січня. УНН. У Туркменістані загасять газовий кратер, що горить більше 50 років. Про це пише УНН з посиланням на turkmenportal.com.

Деталі

Загасити кратер, що горить більше 50 років, доручив уряду президент Гурбангули Бердимухамедов.

Глава держави зазначив, що вже багато років у цій місцевості згорає величезна кількість газу, що негативно позначається на екології та здоров'ї населення району.

Віце-прем'єру Шахиму Абдрахманову, який курирує паливно-енергетичний комплекс, дано вказівку залучити вчених, а при необхідності і зарубіжних фахівців, щоб знайти рішення.

Доповнення

Питання про закриття кратера вперше піднімалося президентом Туркменістану в 2010 році.

Палаючий газовий кратер в містечку Дарваза, названий в народі "Ворота пекла", розташований в центрі пустелі Каракум, приблизно за 260 кілометрів на північ від Ашхабада, є Туркменською пам'яткою, що привертає увагу вчених і туристів.

У 1971 році радянські геологи виявили в цій місцевості скупчення природного газу, і пробуривши свердловину, викликали обвал — верхні шари грунту просто обвалилися в підземну печеру, відкривши велику дірку, наповнену газом. Щоб уникнути отруєння газом людей і худоби, геологи вирішили підпалити його, вважаючи, що з часом вогонь вщухне. Але газ продовжує горіти досі.

Українські Національні Новини

Новини Світу