u-vischiy-radi-pravosuddya-kazhut-etichna-rada-ne-nadala-yim-perelik-kandidativ-pered-viborami-do-vrp

У Вищій раді правосуддя кажуть, Етична рада не надала їм перелік кандидатів перед виборами до ВРП

 • 10645 переглядiв

КИЇВ. 10 грудня. УНН. Вища рада правосуддя заявляє, що на ранок 10 грудня Етична рада не надала перелік кандидатів для обрання членами ВРП, пише УНН.

Цитата:

"Сьогодні Вища рада правосуддя повідомила Голові Організаційного комітету з підготовки та проведення з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ Олександру Петришину про те, що станом на 8 годину 10 грудня 2021 року від Етичної ради не надходили висновки щодо відповідності кожного кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності, а також список кандидатів, рекомендованих для обрання з’їздом", - йдеться у повідомленні.

Деталі

При цьому зазначається, що рішенням Вищої ради правосуддя визначено час і місце проведення з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ – 10 грудня 2021 року о 10 годині у Харкові. До порядку денного з’їзду включено питання обрання членів Вищої ради правосуддя.

У ВРП нагадали, що згідно із законом "Про Вищу раду правосуддя" не пізніше наступного робочого дня після завершення прийому документів секретаріат ВРП надсилає копії поданих кандидатами документів до Етичної ради для встановлення відповідності кандидатів критеріям професійної етики та доброчесності.

І при цьому вказал, що 6 грудня 2021 року Вища рада правосуддя звернулася до Етичної ради з проханням надати список кандидатів, рекомендованих для обрання на посаду члена ВРП для обрання з’їздом.

"9 грудня 2021 року до ВРП надійшов лист Етичної ради у якому вона зазначила, що після складання та оприлюднення списку кандидатів, рекомендованих Етичною радою для обрання (призначення) на посаду члена ВРП, висновки щодо кандидатів та вказаний список буде надіслано органу, що обирає (призначає) члена ВРП", - додали у Вищій раді правосуддя.

На день проведення з’їзду Етична рада, як вказано, ці документи Вищій раді правосуддя не надала.

Додамо

Завдання Етичної ради — встановити відповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та доброчесності.

Етична рада протягом шести місяців з дня її утворення має здійснити одноразове оцінювання відповідності критеріям професійної етики та доброчесності членів Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного Суду), обраних (призначених) на посаду до набрання чинності законом № 1635-ІХ.

Реформування ВРП є частиною судової реформи, яку підтримує Захід.

2 листопада поточного року до Вищої ради правосуддя надійшов список рекомендованих Радою суддів України кандидатів до складу Етичної ради. Міжнародні та іноземні організації визначили перелік міжнародних експертів ще 10 вересня 2021 року.

9 листопада Етичну раду з шести експертів, яка має очистити Вищу раду правосуддя, було сформовано автоматично. ВРП не стала самостійно призначати членів Етичної ради.

Українські Національні Новини

Політика