u-vms-rozpovili-koli-pribudut-poverneni-rf-sudna

У ВМС розповіли, коли прибудуть повернені РФ судна

 • 25881 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. Прибуття українських катерів “Нікополь”, “Бердянськ” та буксиру “Яни Капу”, які напередодні були повернені Росією і прямують в напрямку материкової України, очікується 20-21 листопада. Про це у коментарі УНН розповів командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко.

"Проводиться переміщення (суден - ред.). Очікування - 20-21 числа", - сказав співрозмовник агентства.

На питання про те, чи планується проведення експертизи суден, Воронченко повідомив, що було "здійснено попередній огляд".

"Експертиза проводиться відповідними експертними організаціями, які мають відповідні права на це. Вона обов'язково буде проведена, коли вони прийдуть", - додав він.

Нагадаємо, 18 листопада командувач ВМС ЗС України Ігор Воронченко повідомив УНН про передачу Україні двох катерів та буксира, які були захоплені РФ у 2018 році біля Керченської протоки. Їх почали переправляти в напрямку материкової України. Як очікується, вони прибудуть до Одеси.

До цього, 18 листопада, у МЗС РФ заявили, що Москва передала українській стороні ці кораблі.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі. Після цього 24 українських моряків заарештували в Криму, потім їх перемістили в російські СІЗО в Москві. 7 вересня до Києва повернулися 35 заручників, у тому числі 24 моряки. Вони повернулися на батьківщину в межах обміну між Україною і РФ.

Українські Національні Новини

Політика