u-vms-zsu-prokomentuvali-situatsiyu-z-prokhodom-yikh-suden-cherez-kerchensku-protoku

У ВМС ЗСУ прокоментували ситуацію з проходом їх суден через Керченську протоку

 • 9135 переглядiв

КИЇВ. 24 вересня. УНН. Пошуково-рятувальне судно "Донбас" та морський буксир "Корець" напередодні пройшли Керченську протоку і увійшли в Азовське море. При цьому ВМС ЗСУ не просили дозволу у країни агресора, а реалізували своє право на вільне плавання Керченською протокою та Азовським морем згідно Конвенції ООН та міжнародних угод. Про це повідомляє прес-центр Командування ВМС ЗСУ, передає УНН.

"Перехід до Керченської протоки та через неї проходив у складній обстановці. На Чорному морі кораблі українських ВМС безпосередньо супроводжувались розвідувальним кораблем чорноморського флоту "Приазов’я" та прикордонними сторожовими кораблями РФ "Аметіст" та "Дон". У Керченській протоці для безпосереднього супроводження було задіяно більше 10 кораблів і катерів ФСБ та Чорноморського флоту РФ. Літаки країни агресора неодноразово здійснювали обліт наших кораблів, у тому числі на гранично низьких висотах", - повідомили у ВМС.

Крім того, у прес-центрі командування зазначили, що "сили країни агресора допустили низку небезпечних інцидентів".

"20 вересня близько 17:00 розвідувальний корабель Російської Федерації "Приазов’я" здійснив надмірне зближення з українськими суднами на дистанцію 2-х кабельтов, чим грубо порушив вимоги міжнародних правил та створив вкрай небезпечну ситуацію. 21 вересня російський винищувач Су-27 (з тимчасово-окупованої території АР Крим, бортовий номер 30) створив передумови до аварійної події в повітрі, зблизившись на небезпечну відстань з військово-транспортним літаком Ан-26 ВМС ЗСУ, який виконував планове завдання над акваторією Чорного моря", - додали у ВМС ЗСУ.

Як зазначається, пошуково-рятувальне судно "Донбас" та морський буксир "Корець" продовжують виконувати завдання.

"Від Керченської протоки їх охорону забезпечують малі броньовані катери "Лубни" та "Кременчук". Відповідні сили та засоби ЗСУ у тому числі і авіація також знаходяться в готовності до реагування на можливі загрози... ВМС ЗСУ не дозволять країні агресору зробити Азовське море своїм внутрішнім озером", - наголосили у командуванні.

Нагадаємо, у суботу, 22 вересня, у РФ заявили, що їх берегова охорона супроводжує два кораблі ВМС України біля Криму.

Українські Національні Новини

Політика