u-vooz-gnivno-zaperechili-chutki-pro-pripinennya-rozsliduvannya-pokhodzhennya-covid-19

У ВООЗ гнівно заперечили чутки про припинення розслідування походження Covid-19

 • 1012733 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. Всесвітня організація охорони здоров'я продовжуватиме наполягати, допоки не знайде відповідь на те, як почалася пандемія Covid-19, заявив голова агентства в середу після повідомлення про те, що воно припинило пошуки. Про це інформує AFP, передає УНН.

Цитата

«Нам потрібно продовжувати наполягати, доки ми не отримаємо відповідь», — сказав журналістам Тедрос Адханом Гебрейєсус, маючи на увазі пошуки походження коронавірусу, який вперше з'явився в Китаї наприкінці 2019 року.

Деталі

Розгадка таємниці походження вірусу SARS CoV-2 та того, як він почав поширюватися серед людей, вважається життєво важливою для запобігання майбутнім пандеміям.

Дві основні теорії, які гаряче обговорювалися, були зосереджені на тому, що вірус природно передається від кажанів тваринам-посередникам і людям або вислизнув через лабораторну подію.

Але у статті на сайті Nature у вівторок говорилося, що ВООЗ «тихо відклала другу фазу свого довгоочікуваного наукового дослідження походження пандемії Covid-19». Журналісти процитував Марію Ван Керкхове, експерта ВООЗ, яка керувала реагуванням агентства на Covid, заявивши, що «другої фази немає».

ВООЗ планувала роботу поетапно, йдеться у звіті, але «цей план змінився», додавши, що «політика у всьому світі справді перешкоджала прогресу в розумінні походження коронавірусу».

Ван Керкхове гнівно відповіла у середу, коли її запитали про статтю, пояснивши інтерпретацію того, що ВООЗ відклала пошук походження, «помилкою в повідомленні, яке справді викликає занепокоєння, тому що воно викликає неточні заголовки».

"ВООЗ не відмовилася від вивчення походження Covid-19, у нас немає цього і не буде", - сказала вона.

ВООЗ провела перший етап розслідування, направивши групу міжнародних експертів в Ухань, Китай, у січні 2021 року для підготовки звіту про перший етап, написаний спільно з їхніми китайськими колегами.

Хоча початковий план полягав у тому, щоб відправити другу команду, Ван Керкхове сказала, що ВООЗ змінила тактику і натомість вирішила створити групу вчених з розширеними можливостями для дослідження нових патогенів та вивчення способів запобігання майбутнім пандеміям, продовжуючи при цьому досліджувати походження Covid-19.

Наукову консультативну групу з походження нових патогенів (SAGO) було створено «для проведення незалежної оцінки походження Covid-19, а також для більш широкої роботи зі створення основи для розуміння походження будь-якого майбутнього епідемічного та пандемічного патогену і походження, в якому воно виникає», - додала Ван Керкхове.

«Ми продовжимо просити країни деполітизувати цю роботу, але для її просування нам потрібна співпраця наших колег у Китаї».

Українські Національні Новини

Новини Світу