u-vooz-zayavlyayut-scho-vaktsini-povinni-pratsyuvati-proti-shtamu-omicron

У ВООЗ заявляють, що вакцини повинні працювати проти штаму Omicron

 • 19240 переглядiв

КИЇВ. 8 грудня. УНН. Варіант коронавірусу Omicron, здається, не є небезпечнішим, ніж інші штами, і малоймовірно, що він повністю уникне імунного захисту вакциною, повідомив AFP у вівторок виконавчий директор Програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я Майкл Раян, пише УНН.

Деталі

Хоча Omicron, ймовірно, більш заразний, ніж попередні варіанти, "дуже малоймовірно", що він повністю вислизне від імунного захисту вакциною, вказав Раян.

"Попередні дані не вказують на те, що має місце більш серйозне захворювання. Насправді, якщо що, цей напрямок у бік меншої серйозності", - сказав Раян.

Вказуючи на необхідність додаткових досліджень, Раян додав, що немає жодних ознак того, що Omicron зможе повністю обійти захист, що забезпечується існуючими вакцинами проти COVID-19.

"У нас є високоефективні вакцини, які наразі довели свою ефективність проти всіх варіантів з точки зору тяжкого перебігу захворювання і госпіталізації. Немає жодних підстав очікувати, що цього не буде" для Omicron, додав він, вказуючи на вихідні дані з Південної Африки, де вперше було повідомлено про штам.

Тим не менш, Раян визнав, що існуючі вакцини можуть виявитися менш ефективними проти Omicron, який налічує більше ніж 30 мутацій в білку-шипі, який покриває поверхню коронавірусу і дозволяє йому проникати в клітини.

Провідний американський вчений Ентоні Фаучі підтримав точку зору ВООЗ, заявивши, що Omicron не виглядав більш небезпечним, ніж попередні штами, грунтуючись на ранніх даних — і, можливо, і менш серйозний.

Новий варіант "явно високозаразний", швидше за все, більше, ніж Delta, нинішній домінуючий у світі штам, сказав Фаучі AFP.

"Він майже напевно не більш серйозний, ніж Delta", - додав він. "Є деякі припущення, що міг би бути навіть менш серйозним", - зазначив Фаучі.

Але він додав, що важливо не переоцінювати ці дані, оскільки спостережувані групи населення були молодими і менш імовірно госпіталізованими. Тяжке захворювання при цьому може розвинутися через кілька тижнів.

"Пізніше, коли буде більше заражень у решті світу, може знадобитися більше часу, щоб дізнатися, який рівень серйозності", - сказав Фаучі.

Доповнення

Перша людина, інфікована штамом B.1.1.529, була виявлена нещодавно в Ботсвані. Згідно з даними місцевої радіостанції SABC, йдеться про громадянина ПАР. Всесвітня організація охорони здоров'я 26 листопада назвала новий штам COVID-19 грецькою буквою Omicron. Організація кваліфікувала новий варіант як такий, що викликає занепокоєння.

Новий штам вже був виявлений, зокрема, у декількох європейських країнах і країнах Азії, Північної Америки, у Японії та Австралії. Багато країн почали обмежувати або забороняти поїздки з країн півдня Африки, щоб приборкати поширення цього варіанту.

Українські Національні Новини

Здоров'я