u-vr-khochut-dati-narodu-mozhlivist-vidklikati-nardepiv-stefanchuk

У ВР хочуть дати народу можливість відкликати нардепів - Стефанчук

 • 17372 переглядiв

КИЇВ. 3 лютого. УНН. У Верховній Раді працюють над тим, щоб дати народу можливість відкликати народних депутатів України. Про це сказав перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, передає УНН з посиланням на пресслужбу Апарату Верховної Ради України.

Цитата:

“Ми працюємо над цілою низкою законопроектів щодо народовладдя. Насамперед це законопроекти, які стосуються місцевих референдумів та електронних петицій. Далі напрацюємо проекти законів з питань, які називаються “recalls”: ми хочемо дати народу можливість відкликати народних депутатів України”, — сказав Руслан Стефанчук.

Він зазначив, що для цього потрібно внести певні зміни до Конституції України. Наразі підставою для позбавлення депутатського мандата є вирок у кримінальній справі, наприклад, за кнопкодавство. Президент України Володимир Зеленський хоче внести до цього списку ще й прогули.

Деталі

За його словами, питання народовладдя розглядатиметься не тільки на рівні законодавчої та виконавчої влади, а й на рівні судової.

Він додав, що низка законопроектів щодо народовладдя містить вісім або дев’ять законодавчих актів і процес підготовки відповідних законопроектів займе до двох років.

Доповнення

У 2019 році голова Верховної Ради пообіцяв зміни до Конституції, згідно з якими стане можливим відкликання мандату народного депутата України через кнопкодавство.

Також він вважає доцільним відбирати мандат за прогули, втім спочатку нардепів штрафуватимуть.

Українські Національні Новини

Політика