u-vr-obyednali-zakonoproekti-pro-kriptovalyuti

У ВР об'єднали законопроекти про криптовалюти

 • 19378 переглядiв

КИЇВ. 9 лютого. УНН. Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності прийняв рішення об'єднати два зареєстрованих раніше депутатами законопроекти про регулювання ринку криптовалют. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив колишній голова комітету, член Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Рибалка, передає УНН.

"Сьогодні на засіданні комітету прийняли рішення створити на базі двох нинішніх законопроектів з криптовалюти в один загальний, щоб прискорити розгляд цього питання у сесійній залі", - написав він.

Як відомо, на сьогодні у ВР зареєстровано два законопроекти щодо обігу криптовалют в Україні: "Проект Закону про обіг криптовалюти в Україні" від 6 жовтня поточного року та "Проект Закону про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні" від 10 жовтня цього року.

У першому випадку суб'єктами права законодавчої ініціативи виступили п’ять народних депутатів, ініціатором другого законопроекту виступає С.Рибалка. В авторський колектив свого законопроекту "Про стимулювання ринку криптовалют і її похідних" він включив свою подругу Анастасію Байбородіну.

Разом з тим експерти Bitcoin Foundation назвали документ "радикала" безглуздим і популістським. А за даними ЗМІ, законопроект Рибалки (№7183-1) взагалі "списаний" у російських чиновників.

Зокрема, журналісти констатують, що Рибалка пропонує створити біржі криптовалюти, які повинні отримати статус фінустанови. І в РФ теж збираються створювати біржі.

Крім того, у Росії власникам ферм з видобутку криптовалюти пропонують гарантувати пільги. Аналогічна пропозиція є і в законопроекті "радикала". Він хоче не обкладати цю діяльність податком і ввести пільги на оплату послуг з надання електроенергії для майнерів.

Далі, Рибалка ініціює ліцензування діяльності криптобірж та інших фінустанов, які будуть надавати послуги в сфері криптовалюти. Російські чиновники, в свою чергу, пропонують піти тим же шляхом.

За аналогією з РФ, соратник Ляшка пропонує заборонити відкриття анонімних рахунків в криптовалюті, а також заборонити здійснювати криптообмінні операції поза криптобіржами”, — сказано в статті “Бізнес.Медіа”.

Журналісти стверджують, що перелік “збігів” між ініціативою нардепа Рибалки і російських законодавців можна продовжувати.

“Такі факти, а також надмірна медійна активність нардепа... можуть свідчити про відкриту лобістську діяльність Рибалки в інтересах третіх осіб”, — резюмує видання.

Українські Національні Новини

Політика