u-vr-ochikuyut-aktivnosti-rnbo-u-pitannyakh-vidchuzhennya-mayna-odeskogo-vtikacha-tarpana-ta-yogo-rosiyskikh-partneriv

У ВР очікують активності РНБО у питаннях відчуження майна одеського втікача Тарпана та його російських партнерів

 • 128167 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Правоохоронні органи України мають звернути свою увагу на діяльність головного підозрюваного у розкраданні сотень мільйонів гривень на проекті “Глибоководний випуск” Руслана Тарпана, який співпрацює з громадянами рф та вже п’ятий рік переховується за кордоном. Про це журналістам УНН повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

Він також розповів про механізм відчуження компаній Тарпана та його бізнес-партнера росіянина на користь України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарпан знову засвітив свою дружбу з росіянами: цього разу у Папуа Новій Гвінеї

Цитата

“Він (Тарпан - ред.) підпаде під закон (щодо конфіскації російського майна - ред.), коли він чи його співвласник – росіянин потрапить до відповідного списку РНБО. Цей список складається за поданням КМУ. Мінекономіки проводило аналіз присутності російського майна в Україні.

І в даному випадку – співвласник росіянин – це питання фактично вирішене, усі фізичні юридичні особи рф, вони притягуються до відповідальності по цьому напрямку, а стосовно Тарпана – тут питання, на скільки будуть доведені його проросійська позиція. Зрештою, сама співпраця із росіянами вже є підставою для того, щоб правоохоронці звернули увагу на це”, - пояснив Юрчишин.

Нардеп додав - для стягнення майна рішення у справі, яка вже перебуває у суді (щодо “Глибоководного випуску” - ред.), не є необхідним. Головне, щоб Тарпан потрапив у список РНБО.

“Звісно, якщо буде вирок суду – це значно пришвидшить процес, але зрештою відповідати треба не лише майном за свої проросійські погляди, а й власне іншими стягненнями”, - резюмував він.

Додамо

Нещодавно Верховна Рада ухвалила законопроект 7194 про порядок конфіскації російських активів, який надасть можливість правоохоронним органам швидко стягувати майно рашистів та колаборантів, яке піде на поповнення держказни України. Процедура суттєво адаптована під воєнний час, йдеться про фігурантів в списку колаборантів і представників рф, які підпадають під санкції, складені РНБО.

Як заявляють низка нардепів та експертів, одним з фігурантів цих списків має стати Руслан Тарпан, бо він “давно працює на російські інтереси”.

Як виявилося, деякі компанії, прямо чи опосередковано пов'язані з Тарпаном (“Гранд Отель”, “Компас Проект” та “Квартал Руссова”), контролюються з росії. Принаймні особа, яка входить до складу засновників кожної з вищеперерахованих ТОВ, - Раміль Шайдуллін, - є громадянином рф.

На зв'язки Тарпана з рф раніше звернули увагу журналісти "СтопКору", виявивши іменну подяку Тарпану від російського ФСО.

А за даними розслідування українського видання "Коментарі", привласнені кошти з “Глибоководного випуску” могли виводитися Русланом Тарпаном до рф.

У Мінекономіки тим часом заявили - вивчають компанії Тарпана у межах підготовки списку активів, що підлягають відчуженню на користь України.

Українські Національні Новини

Політика