u-yes-khochut-zakhistitisya-vid-naslidkiv-zrostannya-tsin-na-gaz-rozrobili-plan-ta-proponuyut-vidmovu-vid-dovgostrokovikh-kontraktiv

У ЄС хочуть захиститися від наслідків зростання цін на газ: розробили план та пропонують відмову від довгострокових контрактів

 • 22754 переглядiв

КИЇВ. 16 грудня. УНН. Зростання цін на газ збільшує вартість електроенергії в Європейському Союзі. Для підвищення надійності і стійкості енергетичної системи блоку Європейська комісія розробила план, повідомила в четвер в Twitter президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише УНН.

Цитата:

"Зростання цін на газ збільшує вартість електроенергії в ЄС. Майже всі держави-члени ЄС вжили заходів щодо захисту найбільш вразливих людей, як рекомендовано Єврокомісією. Цього тижня ми представили пропозиції щодо підвищення надійності і стійкості нашої енергетичної системи", - повідомила Урсула фон дер Ляєн.

Доповнення

Напередодні Єврокомісія ухвалила низку пропозицій щодо декарбонізації газового ринку ЄС шляхом полегшення використання відновлюваних і низьковуглецевих газів, включаючи водень, і забезпечення енергетичної безпеки для всіх громадян в Європі. "Європейському Союзу необхідно декарбонізувати споживану енергію, щоб скоротити викиди парникових газів як мінімум на 55% до 2030 року і стати кліматично нейтральним до 2050 року, і ці пропозиції допоможуть досягти цієї мети", - відзначили в євроінституції.

Зокрема, серед пропозицій є і те, що стосується довгострокових контрактів на газ.

"Щоб уникнути блокування Європи викопним природним газом і звільнити більше місця для чистих газів на європейському газовому ринку, Єврокомісія пропонує не продовжувати довгострокові контракти на необмежений обсяг викопного природного газу після 2049 року", - йдеться в пропозиції.

Раніше

Bloomberg повідомляло, що в Європейській комісії пропонують заборонити продовження довгострокових контрактів з Росією на постачання природного газу до Євросоюзу після 2049 року. Така пропозиція суперечить позиції Росії, яка виступає за збільшення довгострокових газових контрактів з ЄС.

Повідомлялося також, що очільники урядів країн ЄС обговорять заплановані заходи на саміті в Брюсселі 16 грудня.

Раніше різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що "Північний потік-2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.

Rising gas prices push up the cost of electricity in EU.

Almost all EU Member State have taken measures to shield the most vulnerable people, as recommended by@EU_Commission

This week, we presented proposals make our energy system more robust as well as more sustainable.pic.twitter.com/LSnuoWqR0L

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)December 16, 2021

Українські Національні Новини

Економіка