u-yes-nagadali-ukrayini-pro-privyazku-findopomogi-do-reformi-medzakupivel

У ЄС нагадали Україні про прив'язку фіндопомоги до реформи медзакупівель

 • 15032 переглядiв

КИЇВ. 29 січня. УНН. Умови закупівлі медичних препаратів в Украні входять в умови надання макрофінансової допомоги Євросоюзу для країни. Про це написав у Twitter посол ЄС в Україні Матті Маасікас, коментуючи статтю Atlantic Council про вакцини для України, передає УНН.

Цитата

"Проблеми України з вакцинами поглиблюються ескалацією напруженості між Міністерством охорони здоров'я та Агентством медичних закупівель", - процитував посол статтю, додавши від себе що "передача всіх централізованих закупівель Агентству також є умовою для макрофінансової допомоги ЄС".

Transferring all centralized procurement to the Agency is also a condition for EU's macro-financial assistance.

"Ukraine's vaccine problems have been aggravated by escalating tensions between the Ministry of Health and the Medical Procurement Agency."

https://t.co/LBe8K7W2vM

- Matti Maasikas (@MattiMaasikas) January 29, 2021

Деталі

У статті Atlantic Council йдеться про те, що рішення Міністерства охорони здоров'я взяти на себе завдання щодо медзакупок підвищило перспективу "повернення до дореформеної корупції" в сфері української медицини.

"Після серії публічних зіткнень між Міністерством охорони здоров'я та агентством ("Медичні закупівлі України") уряд нарешті погодився передати закупівлі на аутсорсинг міжнародній компанії Crown Agents. Ця боротьба за владу в поєднанні з пасивною поведінкою України на ринку вакцин обмежили шанси країни на розробку пристойного портфеля контрактів і відклали початок масової вакцинації не раніше весни 2021 року", - пише автор статті.

Що було раніше

Міністерство охорони здоров'я України за підсумками 2020 року заявило, що вважає неефективною діяльність ДП "Медзакупівлі", адже воно провалило 103 тендери на закупівлю ліків.

Своєю чергою гендиректор ДП "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов звинуватив міністра охорони здоров'я у неправомірній вимозі погоджувати всі закупівлі вакцин від COVID-19 з Міністерством охорони здоров'я.

За підсумками конфлікту Кабінет міністрів забрав функцію закупівлі вакцин від держпідприємства "Медичні закупівлі України". У результаті міжнародна компанія Crown Agents була визначена офіційним оператором із закупівлі вакцин від коронавірусу в Україні.

Правда, досі невідомі нюанси контракту і яку саме вакцину буде закуповувати міжнародний посередник, адже майже 1,9 млн доз вакцини китайського виробництва Sinovac Biotech планує поставити в Україну компанія-посередник "Лекхим".

Стосовно діяльності Crown Agents в Україні, то вона не перший рік працює у сфері міжнародних закупівель ліків для України, однак її діяльність піддавалася критиці, зокрема, і на підставі висновків Рахункової палати.

Йшлося про закупівлі та постачання ліків з граничним терміном придатності, суттєве запізнення в виконанні планів з постачання ліків, придбання медпрепаратів не в тій формі, яка була обумовлена техзавданням, тривале неповернення Україні грошей, які були невикористані тощо.

Додамо, що нещодавно нардеп Ольга Василевська-Смаглюк описала загальні умови співпраці з Crown Agents, які включають в себе стовідсоткову передоплату з боку МОЗ, поставки ліків в строк не раніше 12-24 місяців, можливість додаткової пролонгації поставок і в цілому відсутність чітких термінів поставок. Також, відповідно до неофіційної інформації, працюють міжнародні посередники за 4-5% від загальної суми контракту.

Українські Національні Новини

Політика