u-yes-planuyut-vidmovitisya-vid-vikoristannya-palmovoyi-oliyi-v-biopalnomu

У ЄС планують відмовитися від використання пальмової олії в біопальному

 • 21578 переглядiв

КИЇВ. 14 травня. УНН. До 2020 року Європейський парламент планує припинити використання пальмової олії в біодизельному пальному, передає УНН з посиланням на DW.

Повідомляється, що раніше домішки пальмової олії у біопальному були бажаними з точки зору внеску у захист клімату. Однак на сьогодні додавання пальмової олії у ЄС вважають неправильним. Адже для вирощування олійних пальм доводиться масово вирубувати тропічні ліси та висушувати болота.

"Таким чином, використання біопального в підсумку призводить до ще більшого забруднення атмосфери CO2", - йдеться у повідомленні.

У зв'язку із цим Європейський парламент закликає до 2020 року припинити використання пальмової олії в біодизельному пальному. Також повідомляється, що ЄП вимагає встановити жорсткі вимоги щодо використання пальмової олії поза транспортним сектором.

У свою чергу Єврокомісія пропонує менш радикальні заходи – не забороняти, а певним чином обмежити використання пальмової олії у біопальному. Поряд з цим, у Єврокомісії погоджуються, що звичайне біодизельне пальне має зменшувати свою роль у частці відновлюваної енергетики в ЄС.

Тим часом Україна продовжує нарощувати імпорт пальмової олії. За словами народного депутата Сергія Тригубенка, протягом сезону 2017/18 Україна наростила імпорт пальмової олії до небачених раніше обсягів. Зокрема, було імпортовано близько 78 тис. тонн пальмової олії, що є найбільшим показником за останні сім сезонів.

“По факту двократне збільшення кількості пальмової олії на українському ринку щонайменше свідчить про значне погіршення якості молочної та кондитерської продукції. Також такий стрімкий ріст показників імпорту "пальми” я вважаю і наслідком дії мораторію на перевірки. Бо сукупність таких факторів, як відсутність контролю, ріст курсу долара і бідність споживача “спонукають” виробника шукати шляхів здешевлення готової продукції“, — заявив він.

Нагадаємо, що експертиза якості сиру в Україні показала: 75% продукції — фальсифікат.

Виробники занижують заявлені показники жирності та замість тваринних жирів “готують” сири із пальмової олії, констатують фахівці.

Українські Національні Новини

Новини Світу