u-yes-proponuyut-vidklyuchiti-vid-swift-vikoristovuvaniy-dlya-rozrakhunkiv-za-gaz-rosiyskiy-gazprombank

У ЄС пропонують відключити від SWIFT використовуваний для розрахунків за газ російський Газпромбанк

 • 132803 переглядiв

КИЇВ. 27 вересня. УНН. Відповідно до спільної пропозиції Польщі, Ірландії та трьох країн Балтії, Газпромбанк, який використовують для здійснення платежів за газ між росією та ЄС, має бути виключена із системи SWIFT у межах наступного раунду санкцій ЄС, з посиланням на відповідний документ повідомляє Euronews, пише УНН.

Деталі

"П'ять країн хочуть, щоб Газпромбанк був остаточно виключений із SWIFT, системи з високим рівнем безпеки, що дозволяє здійснювати фінансові операції. Московський банк діє як посередник між клієнтами з ЄС та "Газпромом", російською газовою монополією, і дозволяє конвертувати євро в рублі", - йдеться у повідомленні.

Оскільки деякі країни Східної та Центральної Європи, як і раніше, сильно залежать від поставок російського газу трубопроводами, Газпромбанк досі не потрапив до чорного списку SWIFT.

Водночас, як зазначає керівник ОП Андрій Єрмак у Telegram, повідомляється, що ЄС обговорює відключення від SWIFT загалом ще чотирьох російських банків: Газпромбанку, Альфа-Банку, Росбанку та Тинькофф Банку.

При цьому документ з пропозиціями п'яти країн ЄС, як вказано, також пропонує й інші санкції, зокрема, щодо страхових послуг, алмазів з рф, довгий список товарів та послуг, торгівля якими має бути або заборонена, або жорстко обмежена, наприклад, експорт вироблених в ЄС смартфонів, камер, проекторів, лазерів, радіоапаратури, лінз та призм, а також комп'ютерне програмне забезпечення, технічне обслуговування обладнання, послуги веб-хостингу та системи кібербезпеки.

Доповнення

Очікується, що восьмий пакет санкцій може бути схвалений на зустрічі лідерів держав ЄС в Празі 6-7 жовтня.

Українські Національні Новини

Політика