u-yes-rozdumuyut-nad-chastkovim-naftovim-embargo-proti-rf-bloomberg

У ЄС роздумують над частковим нафтовим ембарго проти рф - Bloomberg

 • 98611 переглядiв

КИЇВ. 27 травня. УНН. Деякі лідери Європейського Союзу схиляються до угоди, яка накладає заборону на нафту, що переправляється морем, але тимчасово зберігаючи поставки ключовим трубопроводом через позицію Угорщини, на тлі того, як блок намагається досягти угоди про новий пакет санкцій проти рф за війну в Україні, повідомляє Bloomberg, пише УНН.

Деталі

За словами джерел, знайомих із ситуацією, уряди країн ЄС обговорюють з Єврорадою та Єврокомісією план, згідно з яким постачання нафти гігантським трубопроводом "Дружба" буде виключено на обмежений період часу з ширшої заборони на постачання нафти в блок.

Компроміс дозволить прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану виграти час для узгодження технічних деталей поетапного припинення поставок трубопроводом до його країни, заявили джерела.

Очікується, що ЄС та держави-члени продовжать обговорення різних варіантів у п'ятницю. "Інші можливості включають видалення з пакету всіх заходів, пов'язаних з нафтою, і продовження зусиль щодо досягнення угоди з Угорщиною про збереження пакету заходів цілісним", сказало одне із джерел.

Раніше Politico повідомляв, що деякі лідери ЄС готові вивести нафту, що поставляється трубопроводом, з-під санкцій.

Навіть компромісна угода не є певною, зазначає видання, оскільки деякі країни раніше виступали проти поділу заходів з заборони на нафту, яка постачається через трубопроводи та морем, через побоювання, що це відобразиться на постачані непропорційно. Інші побоюються подальшого ослаблення пакета, що може призвести до того, що інші держави-члени будуть вимагати винятків.

Доповнення

Угорщина протягом кількох тижнів виступала проти пропозиції, яка дає їй час до 2024 року для відмови від російської нафти, що майже на два роки довше, ніж це вимагається від більшості інших держав-членів. Оскільки для ухвалення рішень про санкції ЄС потрібна одностайність, Угорщина могла блокувати новий пакет, який також включає обмеження для російських банків, консультаційних послуг та купівлі нерухомості.

Будапешт зазначив, що для модернізації його нафтової промисловості потрібно не менше 770 мільйонів євро (826 мільйонів доларів), включаючи інвестиції в інфраструктуру в Хорватії, а також невказану суму додаткових коштів для адаптації до потенційних стрибків цін на нафту. Єврокомісія в межах більш широкої стратегії відлучення Європи від російських енергоресурсів заявила, що виділить для інвестицій в інфраструктуру до 2 мільярдів євро для держав-членів, але навіть це ще не переконало Угорщину.

Пропозиція заборонити танкерам перевозити російську нафту до третіх країн у будь-яку точку світу була відхилена на початку цього місяця після того, як Греція заперечувала проти цього. Пропоновані дії щодо нафти також включають заборону європейським компаніям на надання таких послуг, як страхування, необхідних для транспортування нафти до третіх країн у всьому світі.

Українські Національні Новини

Економіка