u-yes-skazali-chomu-ukrayini-potriben-antikoruptsiyniy-sud

У ЄС сказали, чому Україні потрібен Антикорупційний суд

 • 9124 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Україні потрібен Антикорупційний суд через високий рівень олігархічної корупції. Про це повідомив на прес-конференції щодо Плану запуску зовнішніх інвестицій ЄС в Україні депутат сейму Литовської Республіки, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, передає кореспондент УНН.

"Антикорупційний суд в Україні потрібен через те, що, на жаль, олігархічна корупція знаходиться на високому рівні. Водночас було б нерозумно вважати, що лише Антикорупційний суд вирішить усі проблеми. Є низка ініціатив, які потрібно робити, щоб рівень корупції зменшився, починаючи, наприклад, із закону про вибори", - сказав Кубілюс.

За його словами, у Литві все змінилось тоді, коли було введено бюджетне фінансування політичних партій та заборонено бізнесу долучатись до фінансування політичних сил.

"Антикорупційний суд не стане чарівною паличкою. Треба створювати комплексну програму, є ціла низка сфер, де треба працювати далі", - додав екс-прем'єр Литви.

Керівник Групи підтримки України в Європейській комісії Петер Вагнер зауважив, що Захід не тисне на Україну щодо створення Антикорупційного суду, оскільки це була ініціатива українського уряду.

"Якщо говорити про корупцію, то є два основних напрямки. По-перше, треба перекрити можливості для корупціонерів виводити гроші у приватні кишені. І в цьому напрямку Україна зробила вже багато. Наприклад, запустила систему публічних закупівель ProZorro, яка зберігла до 1 млрд грн, також була проведена реформа закупівлі медпрепаратів, яка дозволяє купувати необхідну кількість препаратів вищої якості за набагато менші гроші. Реформовано систему утворення цін на енергоносії, що дозволило перетворити "Нафтогаз" на прибуткову компанію, тощо", - сказав Вагнер.

Другий напрямок, за його словами, це винесення реальних покарань за корупційні злочини.

"З 2014 року в Україні було відкрито чимало справ з питань корупції, але жодна не доведена до кінця. Не винесено жодного вироку. Тому складається враження, що боротьбою з корупцією має займатись інша установа, оскільки відчуття безкарності – найсильніший інструмент, який підриває репутацію демократичної країни. На це треба звертати увагу, тому що у суспільстві є відчуття, що нічого не змінюється", - додав керівник Групи підтримки України в ЄК.

Нагадаємо, у комітеті Європарламенту схвалили надання 1 млрд євро допомоги для України, при цьому уточнивши, що подальша макрофінансова допомога "буде обумовлена ​​прогресом у боротьбі з корупцією, включаючи створення спеціалізованого антикорупційного суду відповідно до рекомендацій Венеційської комісії".

Українські Національні Новини

Політика