u-yes-sogodni-znovu-zustrich-dlya-pogodzhennya-naftovogo-embargo-proti-rf-na-tli-oporu-ugorschini

У ЄС сьогодні знову зустріч для погодження нафтового ембарго проти рф на тлі опору Угорщини

 • 181186 переглядiв

КИЇВ. 11 травня. УНН. Посли країн-членів ЄС у середу, 11 травня, знову зустрінуться для погодження шостого пакету санкцій з нафтовим ембарго проти рф на тлі опору Угорщини, пише УНН з посиланням на EURACTIV.

Деталі

Виконавча влада Європейського Союзу збирається підтримати Угорщину у нарощуванні можливостей нафтопроводів, сховищ та нафтопереробних потужностей, заявив представник Єврокомісії напередодні, на тлі того, як Будапешт завзято чинив опір російському нафтовому ембарго.

Більшість інших країн ЄС підтримують заборону на російську нафту відповідно до нового шостого пакету санкцій, покликаного покарати Москву за ведення війни з Україною. Однак для такого рішення потрібна одностайність, і Угорщина є найзатятішим критиком, відзначає видання.

За вечерею у понеділок у Будапешті прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн обговорили інвестиції у модернізацію угорської нафтової інфраструктури, повідомив у вівторок представник останньої.

"Надзвичайно важливим є те, що ми зберігаємо єдність Європейського Союзу, коли йдеться про санкції проти росії, це колективні зусилля", — заявив офіційний представник Ерік Мамер.

"Ми сподіваємося, що Європейський Союз зможе ухвалити санкції якнайшвидше", - додав він.

Було досягнуто прогресу у спробах переконати Угорщину зняти вето з шостого пакету санкцій, що передбачає відмову ЄС від російської нафти, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн після зустрічі з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном у понеділок увечері. Фон дер Ляєн сказала, що для досягнення угоди потрібна додаткова робота, і що вона проведе дискусію щодо регіонального співробітництва в галузі нафтової інфраструктури.

Мамер відмовився повідомити, коли відбудеться цей дзвінок, додавши, що зараз ведуться підготовчі технічні роботи.

Президент Франції Еммануель Макрон також розмовляв з Орбаном, як повідомила газета Elyée у вівторок, а французький міністр у справах ЄС окремо заявив, що угода можлива цього тижня.

"Посли країн-членів ЄС мають зустрітися з цього питання у Брюсселі у середу. Але коментарі з Будапешта не передбачали прориву відразу ж, на тлі того, як міністр закордонних справ Петер Сійярто сказав, що вечеря лідерів стала "маленьким кроком уперед", але потрібно ще багато роботи", - відзначає видання.

"Ухвалення цього пакету санкцій підірве нашу енергетичну безпеку", - сказав він. "Неможливо було б купити достатньо нафти, щоб підтримувати роботу Угорщини та угорської економіки", - зазначив голова МЗС Угорщини.

"Поки Єврокомісія не пропонує вирішення цих проблем, Угорщина, вочевидь, не може підтримати цей пакет санкцій, як атомну бомбу, скинуту на угорську економіку", - додав він.

Минулого тижня Орбан заявив, що Угорщині потрібні "великі інвестиції" для модернізації енергетичної системи країни.

Дехто у Брюсселі бачить зв'язок цього із критикою Орбана з боку Єврокомісії за підрив верховенства закону, що блокує доступ Угорщини до мільярдів євро, призначених для відновлення економіки після пандемії COVID-19. Єврокомісія також нещодавно ввела безпрецедентну санкцію, так званий механізм обумовленості щодо незмінно млявих антикорупційних заходів Угорщини. Це може коштувати Угорщині додаткових засобів ЄС, що є важливим чинником її розвитку, відзначає видання.

"Те, що уряд Віктора Орбана явно шукає, - це додаткові гроші, повільне просування механізму щодо умов або те й інше", - вказав аналітичний центр Eurointelligence.

Інші побоювалися, що Орбан, який налагодив тісні особисті зв'язки з президентом росії володимиром путіним, намагається здобути прихильність Москви і може затягнути обговорення до наступного саміту лідерів країн ЄС, який має відбутися 30 травня.

"Це вже було б перемогою Орбана", — сказав один із дипломатів ЄС, невдоволений розбіжностями, що оголюють розбіжності всередині блоку та дають їжу для роздумів тим, хто критикує його за неефективність.

Доповнення

Reuters писав, що ЄС розглядає вже третю версію санкцій з нафтовим ембарго проти рф. Так, Європейська комісія розглядає можливість надання державам східної частини ЄС, що не мають виходу до моря, додаткових грошей на модернізацію нафтової інфраструктури, щоб переконати їх погодитися на ембарго на російську нафту.

А Financial Times вказував, що Євросоюз виключив заборону на морське транспортування нафти з шостого пакету санкцій проти росії.

Українські Національні Новини

Політика