u-yes-zaklikali-buti-gotovimi-do-novikh-pereboyiv-u-postachanni-gazu-z-rf

У ЄС закликали бути готовими до нових перебоїв у постачанні газу з рф

 • 152449 переглядiв

КИЇВ. 3 травня. УНН. Європейський Союз повинен підготуватися до можливих подальших перебоїв у постачанні енергоносіїв з рф. Про це заявила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон за підсумками засідання Ради ЄС на рівні міністрів енергетики напередодні, пише УНН

Цитата

"Нашим пріоритетом зараз має бути готовність до будь-яких зривів постачання", - сказала Сімсон.

Деталі

Єврокомісарка у цьому контексті зіслалася на рішення "Газпрому" припинити постачання газу до Польщі та Болгарії. "Це невиправдане порушення існуючих контрактів та попередження про те, що наступною може стати будь-яка держава-член (ЄС - ред.)", - зауважила європосадовиця.

Тож, за її словами, під час засідання Ради ЄС на рівні міністрів енергетики обговорювали, що потрібно зробити. "Я вказала міністрам, що, на мою думку, ми маємо зосередитись на трьох областях", - додала Сімсон.

З її слів, це:

  • оновлення планів аварійного постачання газу і укладення двосторонніх угод про солідарність;
  • забезпечення поповнення європейських газових сховищ до наступного опалювального сезону;
  • термінове продовження роботи з диверсифікації поставок через Енергетичну платформу ЄС, прискорення використання відновлюваної енергії, включаючи зелений водень, а також підвищення енергоефективності та економії.

"На поточному етапі немає безпосередньої загрози безпеці поставок до Європи. Поки що поставки до Польщі та Болгарії продовжуються альтернативними маршрутами з Греції та Німеччини", - додала при цьому Сімсон.

"Ми вступаємо у дуже важку фазу війни за Україну та за енергетичні ринки Європи. Як сказала президент фон дер Ляєн, робота над санкціями, що стосуються енергетичного сектору, триває. Зараз більше, ніж будь-коли, нам потрібно зберігати єдність у нашому підході та координувати наші дії. Я вважаю, що сьогоднішня Рада допомогла нам зміцнити цю єдність та координацію", - підсумувала єврокомісарка.

Доповнення

Після того, як ЄС запровадив санкції проти росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, Москва вимагала оплати в рублях за постачання газу, починаючи з 1 квітня. Але блок заявив державам-членам, що запропонований Кремлем механізм, який вимагає відкриття рахунків у євро та рублях у підконтрольному владі рф Газпромбанку, порушить санкції.

27 квітня в "Газпромі" заявили про припинення постачання газу до Болгарії та Польщі, які платити в рублях відмовилися. У компанії також наголосили, що оскільки обидві країни транзитні, то у разі "несанкціонованого відбору російського газу з транзитних обсягів до третіх країн, постачання для транзиту буде скорочено на цей обсяг".

У ЄС назвали заяву "Газпрому" про припинення поставок черговою спробою росії шантажувати газом.

Українські Національні Новини

Економіка