uchasnitsyu-protestiv-u-bilorusi-zasudili-do-3-rokiv-obmezhennya-voli

Учасницю протестів у Білорусі засудили до 3 років обмеження волі

 • 14676 переглядiв

КИЇВ. 24 грудня. УНН. Суд у Мінську у п'ятницю, 24 грудня, засудив студентку 3-го курсу хімічного факультету Білоруського державного університету Злату Янукович до трьох років обмеження волі. Як повідомила організація Belarus Women's Foundation, Януковича визнано винною за кримінальною статтею про організацію та підготовку дій, що грубо порушують громадський порядок, передає УНН.

Деталі

Мінтранс пред'явив їй позов на суму близько 25 тисяч білоруських рублів за "збитки від перекриття доріг".

Злата Янукович – одна з жінок, зображених на фотографії, яка стала одним із символів масових протестів у Білорусі після президентських виборів 2020 року. Міліція затримала Янукович у середині жовтня 2021 року. За даними правозахисного центру "Весна", білоруська влада продовжує затримувати учасників резонансних акцій навіть через багато місяців.

Багатьом із них інкримінують блокування проїзду транспорту. Проте авторка відомого знімку, зробленого наступного дня після виборів, Ольга Шукайло зазначила, що на момент зйомки проспект Переможців у Мінську вже було перекрито.

Ситуація у Білорусі після виборів 2020 року

У серпні 2020 року у Білорусі відбулися президентські вибори, за підсумками яких ЦВК оголосила про перемогу Олександра Лукашенка з результатом понад 80 відсотків. У день голосування в країні розпочалися масові протести, що розтягнулися на кілька місяців. Виступи громадян, переконаних у фальшуванні результатів виборів, жорстко припинялися ОМОНом.

Згодом протестувальники змінили формат акцій на локальний. Опозиція сформувала Координаційну раду для передачі влади, але у результаті всі члени президії КС були або заарештовані, або опинилися за кордоном. За статтями, пов'язаними з протестами, засуджено сотні громадян.

Українські Національні Новини

Новини Світу