ucheni-viyavili-skamyanilist-gigantskoyi-bagatonizhki-vidkrittya-bulo-chistoyu-vipadkovistyu

Учені виявили скам'янілість гігантської багатоніжки - відкриття було чистою випадковістю

 • 20603 переглядiв

КИЇВ. 21 грудня. УНН. Учені виявили на півночі Англії скам'янілість гігантської багатоніжки віком 326 мільйонів років - розміром з машину і вагою 50 кг, пише УНН з посиланням на Sky News.

Деталі

Скам'янілість була виявлена "завдяки щасливому випадку", коли частина скелі на пляжі Ховік у Нортумберленді обвалилася, і її побачили.

Експерти сказали, що для того, щоб стати таким великим, істота, відома як Arthropleura, повинна була харчуватися багатою поживними речовинами рослинною їжею і, можливо, навіть бути хижаками, харчуючись іншими безхребетними або невеликими земноводними.

За словами експертів, була виявлена лише частина скам'янілості. Вони вважають, що цей екземпляр являє собою частину екзоскелету істоти, який вона скинула біля русла річки. Виявлена частина має довжину близько 75 см, але вчені вважають, що все тіло могло мати довжину близько 2,7 м і важити 50 кг.

"Це було випадкове відкриття", — сказав доктор Ніл Девіс з Департаменту наук про Землю Кембриджського університету і провідний автор статті про скам'янілість.

Скам'янілість була доставлена в Кембридж для аналізу. Вона була настільки великою, що для її перенесення було потрібно чотири людини. Зразок був відзначений як найбільша скам'янілість, що належить гігантській багатоніжці.

Тільки дві інших скам'янілості цього типу були виявлені раніше, однак ця скам'янілість є найбільшою і найстарішою з усіх існуючих.

Істота походить з кам'яновугільного періоду, більш ніж за 100 мільйонів років до епохи динозаврів.

Кембриджський музей наук про Землю Седжвіка виставить скам'янілість на показ у Новий Рік.

Результати дослідження опубліковані в журналі геологічного товариства - Journal of the Geological Society.

Доповнення

Дослідники виявили скам'янілість птахи віком 120 млн років.

Українські Національні Новини

Новини Світу