ucheni-vpershe-v-istoriyi-pokazali-znimok-chornoyi-diri

Учені вперше в історії показали знімок чорної діри

 • 16969 переглядiв

КИЇВ. 10 квітня. УНН. Міжнародна команда вчених вперше в історії змогла сфотографувати чорну діру, зображення якої фахівці представили сьогодні на прес-конференції, передає УНН, посилаючись на The Telegraph.

Як пише видання, фотографія зроблена міжнародною командою з більш ніж 200 вчених, які використовують вісім телескопів, є першим візуальним підтвердженням загальної теорії відносності Ейнштейна, яка передбачає, що, коли достатня кількість маси збирається разом, вона деформує простір-час, створюючи гравітаційне поле, яке притягує всередину навіть світло.

До сих пір чорні діри були помічені тільки побічно, через їх вплив на прилеглі галактики і зірки, і вважалося, що їх буде неможливо коли-небудь побачити.

Зображення, представлене сьогодні вченими, показує масу плазми, що світиться, з чіткою круглою областю спотвореного простору-часу в центрі.

"Ми досягли чогось, що багато хто вважав неможливим, представивши тінь чорної діри, і це є найпереконливішим доказом того, що такі ухильні і загадкові об'єкти дійсно існують", - сказав доктор Зірі Юнсі з команди Event Horizon Telescope (EHT).

Вчені тепер вважають, що надмасивні чорні діри ховаються в основі більшості галактик. Нове зображення являє собою надмасивну чорну діру в центрі далекої галактики, Мессьє 87 (Messier 87), яка знаходиться на відстані 55 мільйонів світлових років від Сонячної системи, в скупченні галактик Діви.

Її ширина становить трохи менше 40 мільярдів кілометрів, що приблизно в три мільйони разів перевищує діаметр Землі, а її маса дорівнює 6,5 мільярдам мас Сонця.

Як повідомляв УНН, на відстані близько 24 тисяч світлових років від Землі, в сузір'ї Кассіопеї, вчені Амстердамського університету (University of Amsterdam) виявили мертву зірку, якої, згідно сучасним теоріям, не повинно існувати.

Українські Національні Новини

Новини Світу