uchenye-i-vrachi-podderzhivayut-ideyu-gosudarstvennoy-praktiki-distantsionnoy-torgovli-lekarstvami

Ученые и врачи поддерживают идею государственной практики дистанционной торговли лекарствами

 • 3186 переглядiв

КИЇВ. 4 червня. УНН. У Верховній раді і Кабінеті міністрів України йде робота щодо законодавчого врегулювання сервісу дистанційної торгівлі та поштової доставки лікарських засобів і супутніх медичних товарів. На думку практикуючих лікарів і вчених медичної сфери, врегулювання даного виду діяльності на фармацевтичному ринку дозволить системі вітчизняної охорони здоров'я вийти на принципово новий європейський рівень забезпечення медикаментами.

Начальник управління реформ медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України Костянтин Надутий не сумнівається в тому, що сфера дистанційної торгівлі та логістики медичних препаратів буде розвиватися. За його словами, дистанційна торгівля ліками дозволить оптимізувати витрати на утримання складських аптечних приміщень, а з урахуванням появи чесної конкуренції, призведе до зниження кінцевих цін для споживачів.

"Зміст великих аптечних площ - це гроші, які закладаються в відпускні ціни ліків. А ліки - це товар з рентабельністю з багатьма нулями. Виробники не раз висловлювали претензії до діяльності реалізаторів, але нічого не вдалося зробити, так як монополізація аптечного ринку досить висока. І, може бути, ми повинні подякувати коронавірус за те, що сьогодні ніхто не виключає прориву з цієї ситуації, коли логістичні системи замінять аптечні полиці, що призведе до конкурентними цінами на ринку медикаментів. Чим менше буде посередників між виробником і споживачем, тим дешевше будуть ліки. А з урахуванням того, що медикаменти є соціально значущою категорією товарів, політика державного охорони здоров'я повинна брати участь в оптимізації витрат на медичне обслуговування, про що власне і сказав Президент. Те-є, прибравши нераціональні витрати у вартості препаратів, можна збільшити доступність ліків. Іншими словами, ідея дистанційної торгівлі ліками дуже своєчасна. Тепер дуже важливо грамотне технічне рішення цієї ініціативи ", - вважає Надутий.

Підтримує ініціативу законодавчого врегулювання онлайн-фармацевтики із залученням операторів поштового зв'язку та член координаційної ради Українського медичного експертного співтовариства, хірург Олексій Орлов.

"Сервіс поштової доставки ліків дуже затребуваний тому, що зручний: не потрібно нікуди їздити, плюс - економія грошей і часу. Це можливість для людини самостійно вирішувати, коли і куди йому привезуть ліки. Не потрібно прив'язуватися до родичів, знайомих або лікарям. Всі ризики, про які сьогодні говорять, більшою мірою надумані. Все можна вирішити. Головне, структурувати сервіс, зареєструвати його учасників, сертифікувати продукцію і тримати на контролі держави ", - говорить Орлов.

На думку співзасновника Благодійного фонду "СВОЇ" Лесі Литвинової, практика дистанційної торгівлі та адресної доставки медпрепаратів вирішить багаторічну гостру проблему своєчасного забезпечення необхідними, часто дефіцитними ліками, важко хворих людей.

"Наш благодійний фонд займається важкими пацієнтами, в тому числі з онкологічними захворюваннями. Наші підопічні - це ті люди, яким важко дійти до аптеки самостійно або взагалі неможливо. І для них варіант поштової доставки - це єдиний прийнятний варіант. А є випадки, що люди самотні. Їм взагалі неможливо купити препарати ніде крім як в лікарняних аптеках. А про асортимент і ціни в цих аптеках кожен з нас знає не з чуток. Тому, для таких людей легалізація на законодавчому рівні сервісу інтернет-торгівлі та поштової доставки медпрепаратів стане життєво важливим нововведенням. Під час карантину такі послуги дуже сильно полегшили життя хворим людям. До того ж, всі ми виходимо на інший рівень життя і покупки онлайн стали нормою. Це сильно економить час і гроші ", - констатує Литвинова

Українські Національні Новини

Економіка