ugoda-z-avstraliyskimi-pidvodnimi-chovnami-mozhe-mati-smertelni-naslidki-kolishniy-premyer

Угода з австралійськими підводними човнами може мати смертельні наслідки - колишній прем'єр

 • 13827575 переглядiв

КИЇВ. 15 березня. УНН. Колишній прем'єр-міністр Австралії в середу розкритикував угоду країни щодо атомних підводних човнів, заявивши, що вона надмірно націлена на Китай і може мати «смертельні наслідки». Про це пише УНН посилаючись на AFP.

Австралія оголосила в понеділок, що купить до п'яти американських підводних човнів в амбітній спробі наростити західні сили перед Китаєм.

За допомогою Сполучених Штатів та Великої Британії Австралія також розпочне реалізацію 30-річного плану з будівництва власного флоту атомних підводних човнів.

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Альбанезе заявив, що операція стане найбільшою військовою модернізацією в історії країни, а президент США Джо Байден заявив, що вона забезпечить збереження «свободи та відкритості» регіону.

Деталі

Але колишній прем'єр-міністр Пол Кітінг висміяв це як «велику пригоду».

«Зрештою, історія розсудить цей проект, але я хочу, щоб моє ім'я було чітко записано серед тих, хто каже, що це велика помилка», - сказав він.

Колишній прем'єр-міністр від Лейбористської партії, який керував країною з 1991 по 1996 рік, заявив, що Австралія сліпо йшла за Сполученими Штатами та Великою Британією і що Китай не становить реальної військової загрози.

«Який сенс у бажанні Китаю окупувати Сідней та Мельбурн? Військовим шляхом? І чи зможуть вони колись це зробити?», - сказав він.

«Питання таке дурне, що навряд чи варте відповіді».

Кітінг сказав, що Австралія починає «небезпечну і непотрібну подорож» на вимогу Сполучених Штатів, і що це може мати «смертельні наслідки», якщо країна виявиться втягнутою в майбутні конфлікти.

«Підпорядкування країни іноземним намірам іншої країни - Сполучених Штатів - з безмозкими британцями, що поспішають позаду, - не дуже приємне видовище», - сказав він.

Українські Національні Новини

Новини Світу