ugorschina-finansuye-ugorskomovnikh-vchiteliv-ukrayinskogo-zakarpattya

Угорщина фінансує угорськомовних вчителів українського Закарпаття

 • 7546 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. Угорщина фінансує угорськомовних вчителів українського Закарпаття, а також школи та дитсадки, де є навчання угорською мовою. Про це заявив урядовий уповноважений міністр Угорщини, відповідальним за співпрацю округу Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області Іштван Грежа в інтерв'ю виданню Радіо Свобода, повідомляє УНН

За словами урядовця, його відомство зокрема займається в Україні освітнім напрямком.

"На всі садки та школи, де є навчання угорською, виділено на три роки 600 мільйонів гривень. Якщо говоримо про "мовну" статтю, для чого тоді ми оновлюємо школи, щоб не могли навчатися угорською? У садки ходять не тільки угорці, але й українці, є різні групи", - розповів Грежа.

Він також додав, що в останні роки змішані угорсько-українські родини віддають своїх дітей переважно в угорськомовні школи.

"Діє підтримка угорськомовних вчителів. Для бюджету Угорщини сума на рік – 300 мільйонів гривень. Ми хотіли б, щоб закарпатські угорці залишилися на своїй землі", - зазначив "уповноважений міністр".

Раніше повідомлялося, що міністр закордонних справ України Павло Клімкін зустрівся з угорською громадою Закарпаття для вирішення питань освіти та мови

Нагадаємо, Угорщина офіційно змінила назву посади "уповноваженого по Закарпаттю". Іштван Грежа став "уповноваженим міністром, відповідальним за співпрацю округу Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області". 

Українські Національні Новини

Політика