ugorschina-nazvala-umovi-dlya-znyattya-veto-na-zasidannya-ukrayina-nato

Угорщина назвала умови для зняття вето на засідання Україна-НАТО

 • 12653 переглядiв

КИЇВ. 6 липня. УНН. Для того, щоб Будапешт зняв вето з проведення засідань Україна-НАТО, Київ має ухвалити поправки до законів про мову і про освіту, які відновлять мовні права угорців в Україні. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв'ю "Радіо Свобода", передає УНН.

"Всі мають розуміти – ми відстоюємо права. Права, які мали угорці. І "освітній закон", так само як і "мовний закон" – забирають в угорців права, які вони вже мали. Якщо ці права їм повернуть, ми будемо раді скасувати вето на проведення засідань Україна-НАТО", - зазначив Сійярто.

За його словами, угорці, які живуть в Україні, мали стовідсоткову можливість навчатися рідною мовою до моменту, поки не був ухвалений "освітній закон". Тому угорська сторона очікує поправки до закон про освіту, що відновить права угорців.

"Мовний закон", як наголосив Сійярто, практично "вбиває" шанси використовувати угорську мову у держуправлінні, культурі, медіа, тому Будапешт також вимагає поправки, яка дасть можливість угорцям використовувати рідну мову у цих галузях.

"Якщо внесуть необхідні поправки, які повернуть стовідсотковий доступ до освіти і рідною мовою і дадуть можливість говорити угорською, скажімо, у певних сферах життя, тоді ми, безсумнівно, відкличемо вето і розглянемо повернення наших відносин на правильний шлях", - зазначив угорський міністр.

Нагадаємо, т.в.о. міністра закордонних справ Єгор Божок запросив на бесіду посла Угорщини Іштвана Ійдярто через “публічну риторику країни, яка викликає здивування”.

Додамо, Будапешт має відмінне від Києва бачення стосовно української політики, що торкається, зокрема, угорської нацменшини на Закарпатті, мовної статті закону про освіту. Угорщина через це уже деякий час блокує співпрацю України і НАТО, вимагаючи від України змінити підхід. Посадові особи двох країн намагаються дійти консенсусу щодо проблемних питань.

Українські Національні Новини

Політика