ugorschina-pragne-zakonoslukhnyanosti-ukrayinskikh-ugortsiv-zakarpattya

Угорщина прагне законослухняності українських угорців Закарпаття

 • 8885 переглядiв

КИЇВ. 27 грудня. УНН. Завдання Угорщини – законослухняність українських угорців, заявив урядовий уповноважений міністр, відповідальним за співпрацю округу Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області. Про це повідомляє УНН з посиланням на інтерв'ю угорського урядовця Іштвана Грежі виданню Радіо Свобода.

За словами "уповноваженого міністра", до повалення комуністичного режиму держава не опікувалась співвітчизниками за кордоном, але останні 30 років ця політика змінилась.

"Наше завдання – щоб угорці на Закарпатті були законослухняними громадянами України, але водночас не зазнавали дискримінації. Вже понад 1100 років на цій території постійно живуть угорці", - зазначив він.

Грежа також повідомив, що Угорщина не порушувала міжнародних угод щодо України, і між обома державами необхідно встановити порозуміння.

"Дуже важливо, щоб ми поставили крапку в тому, що дипломатичні установи Угорщини ніякі міжнародні угоди не порушували. На останній зустрічі, яка відбулася в Мілані між двома міністрами, ми передали зразок угоди стосовно вирішення цих питань. Тепер ведемо переговори і дипломатичні консультації. Ці дві сторони можуть домовитися, альтернативи немає", - підкреслив він.

Раніше повідомлялося, що Угорщина офіційно змінила назву посади “уповноваженого по Закарпаттю”. Іштван Грежа став "уповноваженим міністром, відповідальним за співпрацю округу Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області". 

Нагадаємо, що Україна вручила ноту угорському дипломату з вимогою надати офіційні роз’яснення у зв’язку із рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну. До сфери компетенції уповноваженого було віднесено частину суверенної території України.

З грудня Будапешт почав фінансувати підвищення рівня володіння українською мовою для етнічних угорців, що живуть на Закарпатті.

Українські Національні Новини

Політика