uhorshchyna-ne-vidnovyt-zaboronu-na-import-ukrainskoho-medu-popry-protesty-ministr

Угорщина не відновить заборону на імпорт українського меду попри протести - міністр

 • 29940 переглядiв

Угорщина не буде продовжувати заборону на імпорт меду з України, оскільки попередня заборона не мала позитивного впливу на ціни на місцевому ринку і завдала збитків компаніям, що експортують мед до ЄС, заявив міністр сільського господарства країни Іштван Надь.

Угорщина не поновлюватиме заборону на імпорт меду з України, попри вимоги виробників меду, які протестували, стверджуючи, що дешевий мед з України знижує ціни та погрожує витіснити їх з бізнесу, сказав міністр сільського господарства країни Іштван Надь у коментарі Reuters, пише УНН.

Контекст

Уряд прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана минулого року запровадив заборону на імпорт 24 сільськогосподарських продуктів із України, включаючи зерно, свинину, а також мед. 19 лютого воно відмінило заборону на імпорт меду, що викликало протести близько 22 тисяч бджолярів країни.

Що кажуть у Будапешті

Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь заявив агентству Reuters, що одностороння заборона на імпорт не мала позитивного впливу на місцевий ринок, оскільки оптові закупівельні ціни не зросли настільки, на яку сподівалися місцеві фермери, і в той же час він завдав збитків компаніям, які упаковували та експортували мед до ЄС.

За його словами, експортерам меду потрібен український мед, оскільки інакше вони не зможуть забезпечити контрактні постачання.

Оскільки закриття (заборона) більше не могло підтримувати інтереси угорських бджолярів, воно не мало відчутного впливу, ми не хотіли створювати ще більших проблем... тому нам довелося знову відкрити наш ринок

- сказав Надь.

Коли його запитали, чи розгляне угорський уряд можливість повторного запровадження заборони на імпорт, він відповів: "Ні, оскільки це не має жодного впливу".

Доповнення

Більшість імпорту меду до ЄС, пише видення, надходить з Китаю та України. За даними Єврокомісії, у січні-серпні 2023 року український імпорт становив 25% імпорту меду до ЄС.