uhorshchyna-yedyna-v-nato-proty-toho-shchob-alians-koordynuvav-viiskovu-dopomohu-ukraini-zmi

Угорщина єдина в НАТО проти того, щоб Альянс координував військову допомогу Україні - ЗМІ

 • 70431 переглядiв

Угорщина - єдиний член НАТО, який відкрито виступає проти прямої військової підтримки та координаційної ролі Альянсу для України, відмовляючись надавати фінансову допомогу та брати участь у відповідному плануванні.

З поміж 32 країн Альянсу зараз лише Угорщина відкрито виступила проти того, щоб НАТО виконувало пряму роль у військовій підтримці України, повідомляє "Голос Америки", пише УНН.

Деталі

"Попри те, що багато членів НАТО підтримують збільшення координаційної ролі у військовій допомозі, Угорщина дала зрозуміти, що не буде долучатися до планування та втілення відповідних завдань і не надаватиме фінансову підтримку такої діяльності", - заявив речник угорського уряду Золтан Ковач.

Уряд прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана ще з початку вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року проголосив, що не хоче допомагати українцям оборонятися від російської агресії.

Угорський міністр закордонних справ якої Петер Сійярто, який брав участь в нарадах у Брюсселі 3-4 квітня, демонстративно зауважив, що Північноатлантичний альянс має бути оборонною організацією і сказав, що участь альянсу в захисті України "наблизить НАТО до війни".

"Оскільки більшість країн - членів, я можу сказати 31 з них, погодилися зі збільшенням координаційної ролі НАТО в цих двох сферах… то зараз розпочнеться планувальна робота", - цитує міністра Сіярто англомовний часопис The Budapest Times.

"Ми не будемо брати участь в подальших завданнях, і також ми не будемо надавати фінансову підтримку", - сказав Петер Сійярто.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив журналістам, що розмовляв про свою пропозицію прем'єр-міністром Орбаном телефоном перед брюссельськими нарадами і сказав, що розмова була конструктивною.

Угорщина, нагадує видання, також була єдиною країною Європейського Союзу, яка не підтримала кількарічну програму допомоги ЄС Україні на суму 50 мільярдів євро, але Євросоюз затвердив програму 1 лютого 2024 року без участі угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана.

Нагадаємо

Як повідомлялося, союзники по НАТО 3 березня погодилися почати планування довгострокової військової підтримки України, але пропозиція генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга створити п'ятирічний фонд у 100 мільярдів євро викликала неоднозначну реакцію.