ukrai-na-vzhe-maye-dostup-do-yevropei-skikh-lng-terminaliv-vlitku-potuzhnosti-zbilshatsya-v-razi

Україна вже має доступ до європейських LNG-терміналів, влітку потужності збільшаться в рази

 • 225692 переглядiв

КИЇВ. 9 травня. УНН. Україна вже отримала доступ до європейських LNG-терміналів, зокрема через новозбудований інтерконектор GIPL, відкритий на початку травня, і вже може замовляти потужності. Влітку ці можливості значно розширяться після добудови інтерктнектору Польща-Словаччина. Про це у відповідь на запит УНН повідомили в управлінні корпоративних комунікацій Оператора ГТС України.

Деталі

У компанії повідомили, що з початку 2022 року Оператор збільшив гарантовані потужності для імпорту газу в Україну в два рази — до понад 54 млн куб. м на добу, а українські замовники отримали нові можливості для придбання природного газу в Європі, зокрема, з LNG-терміналів.

"Наразі українські компанії можуть замовити потужності європейських LNG і отримати газ через Польщу (термінали Свіноуйсце в Польщі та Клайпеда в Литві) і Угорщину (термінал на о. Крк, Хорватія). Гарантовані потужності для імпорту газу з Польщі в Україну становлять 4 млн куб. м природного газу на добу, а з Угорщини — 8 млн куб. м. Ці потужності не залежать від наявності транзиту", - інформують в управлінні.

Так, зокрема, вважає Оператор, імпорт газу з Польщі в Україну, що здійснюється після припинення транзиту до Польщі наприкінці квітня 2022 року, "доводить дієвість маршруту".

Повідомляється також, що наразі українські замовники можуть законтрактувати обсяги газу і отримати його через литовський LNG-термінал, а потім транспортувати через новозбудований інтерконектор GIPL і польську ГТС до кордонів України.

Цитата

"Враховуючи потужність, яка з'явиться після добудови інтерконектору Польща-Словаччина влітку цього року, можливості для імпорту LNG з балтійських портів для України розширяться і зі словацького напряму: гарантована потужність на 42 млн куб. м на добу для імпорту зі Словаччини отримає ще одне джерело газу — 13 млн куб. м через інтерконектор Польща-Словаччина", - додали в ОГТСУ.

Раніше

5 травня у Литві відбулася офіційна церемонія відкриття газопроводу Польща-Литва GIPL. Де факто, за інформацією ОГТСУ, газопровід запустили ще 1 травня.

Як заявив генеральний директор Оператора ГТС Сергій Макогон, Україна влітку має отримати доступ до LNG-терміналів країн Балтії та Польщі.

Також з його слів, інтерконектор між Польщею та Литвою GIPL, який приєднав країни Балтії до європейського газового ринку, є значним проривом в питанні енергетичної безпеки всього регіону. Так зокрема, відтепер Газпрому буде значно важче шантажувати ці країни газом.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    До Одеси прибув голова Євроради Шарль Мішель

     • 129517 переглядiв

    Донеччина: окупанти завдали удару по центру Слов'янська

     • 141628 переглядiв