ukrai-nskoyu-bud-laska-ombudsmen-otrimav-ponad-600-skarg-cherez-obslugovuvannya-ne-derzhavnoyu-movoyu

Українською, будь ласка: омбудсмен отримав понад 600 скарг через обслуговування не державною мовою

 • 12975 переглядiв

КИЇВ. 12 лютого. УНН. Від 16 січня до Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня надійшло 605 скарг та звернень громадян, через те, що їх не обслуговували українською мовою у закладах сфери обслуговування. Про це УНН повідомляє з посиланням на пресслужбу Уповноваженого із захисту державної мови.

Цитата:

"З 16 січня по 11 лютого 2021 року до Уповноваженого із захисту державної мови щодо захисту прав громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою, надання консультацій та додаткової інформації звернулося 605 громадян з різних куточків України", - йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що найбільше звернень та скарг продовжує надходити із Києва та Київської області – 276.

"У східних, південних та західних областях України - незначна кількість можливих порушень (наприклад, Луганська область – 7, Миколаївська – 6, Донецька – 4, Тернопільська – 4, Херсонська, Рівненська, Івано-Франківська, Закарпатська, Хмельницька по 2 звернення)", - зазначається в повідомленні.

Так, переважна більшість (281) звернень стосується відсутності української версії вебсайтів про надання послуг та сайтів інтернет магазинів, 126 громадян поскаржилися на порушення своїх прав, перешкоди та обмеження у користуванні державною мовою у сфері обслуговування. Найбільше таких порушень (53) виявлено киянами.

"Також продовжує надходити інформація щодо використання недержавної мови депутатами місцевих рад міст Миколаєва, Одеси, Дніпра, Запоріжжя та щодо можливих порушень мовного законодавства у сфері освіти", - йдеться в повідомленні.

Що було раніше

З 16 січня 2021 року набула чинності стаття закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка передбачає перехід усієї сфери обслуговування на українську мову. Порушення таких норм означатимуть для закладів адміністративні штрафи — від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів (від 3400 до 11 900 грн). Ці зміни набудуть чинності лише у липні 2022 року.

За перший тиждень до омбудсмена надійшло близько 200 скарг.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь роз'яснив, як діяти, якщо вас не хочуть обслуговувати українською.

Українські Національні Новини

Суспільство