ukraina-pratsiuie-nad-planom-b-na-vypadok-vidsutnosti-dopomohy-vid-ssha-minfin

Україна працює над “планом Б” на випадок відсутності допомоги від США - Мінфін

 • 25026 переглядiв

Якщо Конгрес США не затвердить фінансування допомоги Україні - Україна звернеться до країн G7 із закликом збільшити свої внески на її підтримку.

Якщо Конгрес США не затвердить фінансування допомоги - Україна буде закликати країни "Групи семи" збільшити свої внески для підтримки. Про це  міністр фінансів України Сергій Марченко в ефірі телемарафону, пише УНН.

"Ми завжди сподіваємося на найкраще вирішення питання з точки зору наших інтересів, і ми сподіваємося, що у нижній палаті рішення буде знайдено. І зараз для цього є підстави. Ми сподіваємося, що пряма бюджетна підтримка збережеться", — сказав Марченко.

Міністр фінансів зауважив, що підтримка з боку США є ключовою для співпраці з Міжнародним валютним фондом з метою створення коаліції довіри, яка отримає підтримку в рамках G7.

"Ми отримуємо постійні запевнення з боку уряду США, що кошти Україна отримає. Тому цей варіант є основним", — підкреслив посадовець.

За його словами Україна напрацьовує інші можливості.

"Варіант Б, як ми вже вказали, звернення до всіх держав "Групи семи", якщо у нас не буде достатньої підтримки з боку Штатів, щоб вони збільшили розміри своїх вкладів, щоб замістити Америку", — пояснив міністр.

Він каже, що це можуть бути не тільки держави G7, а й країни Північної Європи, які підтримують Україну.

Щодо підтримки США, то у лютому Сенат США затвердив законопроєкт про міжнародну допомогу на суму 95,3 млрд доларів, який включає фінансування для України, Ізраїлю та Тайваню.

Згідно з документом, Україна отримає понад 60 млрд доларів, Ізраїль - 14 млрд доларів, а також 4,83 млрд доларів буде спрямовано на підтримку партнерів у Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Тайвань, з метою стримування агресії з боку Китаю.

Додатково, законопроєкт передбачає надання 9,15 млрд доларів гуманітарної допомоги цивільним у Газі та на Західному березі, а також в Україні й інших зонах конфлікту в світі.

Для остаточного схвалення законопроєкту необхідно голосування у Палаті представників, а після цього документ має підписати президент США Джо Байден.

Нагадаємо

Білий дім виступає проти пропозиції спікера Джонсона надати Україні допомогу у вигляді кредиту, стверджуючи, що ухвалений Сенатом законопроєкт про допомогу відповідає оборонним потребам України та інтересам національної безпеки США.