ukraina-rozrobyla-demohrafichnu-stratehiiu-na-tli-problemy-skorochennia-naselennia-cherez-viinu

Україна розробила демографічну стратегію на тлі проблеми скорочення населення через війну

 • 23165 переглядiв

Україна розробила проект Стратегії демографічного розвитку до 2040 року для подолання значної демографічної кризи, спричиненої війною, включаючи скорочення населення, вимушене переміщення та зниження рівня народжуваності.

Україна розробила проект Демографічної стратегії України до 2040 року на тлі значної демографічної кризи, спричиненої війною, включаючи скорочення населення, вимушене переміщення та зниження рівня народжуваності, повідомили у Міністерстві соціальної політики, пише УНН.

Деталі

"Міністерство соціальної політики спільно із широким колом представників експертного середовища, залученням Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України, органів влади, міжнародних партнерів розробило проект Стратегії демографічного розвитку до 2040 року", - повідомили у міністерстві. 

Як вказано, внаслідок війни Україна стикнулась з глибокою демографічною кризою: значна кількість громадян загинула, частина населення депортована або примусово переміщена на територію країни-агресора, велика кількість українців виїхала за кордон, до того ж внаслідок війни критично знизився рівень народжуваності. Таким чином, війна суттєво посилила всі негативні демографічні тенденції, які спостерігались в нашій країні і до початку повномасштабного вторгнення.

21.03.24, 10:07 • [views_0]

Наразі суспільство шукає різні шляхи вирішення цієї ситуації. На тлі цього і було розроблено стратегію.

Проект стратегії, як повідомляється, є "високорівневим документом, який дає загальний опис проблем та цілей і завдань, спрямованих на їх вирішення". "Після затвердження урядом проєкт стратегії буде доповнений детальним планом заходів, що забезпечить узгоджену реалізацію цієї стратегії всіма дотичними органами влади", - вказали у відомстві.

З 28 березня міністерство, як вказано, починає публічні консультації щодо обговорення цього проекту. Запрошують експертів з різних сфер, громадськість, міжнародне співтовариство до коментування, надання пропозицій, додаткових аналітичних даних, які можуть посилити, підвищити якість документу та ефективність його реалізації. 

Публічні консультації триватимуть наступні декілька місяців. "Після чого доопрацьований за результатами консультацій проект стратегії буде подано на  розгляд уряду", - повідомили у міністерстві.

"Мета Міністерства соціальної політики - забезпечити формування цілісної, комплексної демографічної політики, яка дозволить підвищити рівень народжуваності, зменшити рівень передчасної смертності та створити умови для повернення до нашої країни мігрантів, як тих, які виїхали за кордон після повномасштабного вторгнення, так і тих, хто виїжджали раніше, а сприятиме залученню української діаспори та забезпечить створення наскрізних передумов для того, аби громадяни України та етнічні українці вибирали саме Україну, як країну, в якій хочеться жити", - вказують у відомстві.

Проект Стратегії демографічного розвитку до 2040 року розміщений на сайті Мінсоцполітики.

28.03.24, 11:33 • [views_0]