ukraina-ta-uhorshchyna-dosiahly-prohresu-u-pokrashchenni-dvostoronnikh-vidnosyn-ofis-prezydenta

Україна та Угорщина досягли прогресу у покращенні двосторонніх відносин - Офіс Президента

 • 27498 переглядiв

Єрмак та Сійярто провели переговори в режимі онлайн, досягнувши прогресу в покращенні українсько-угорських двосторонніх відносин, зокрема узгодивши 5 з 11 запропонованих пунктів, доопрацювавши позиції щодо національних громад, розширення логістичних та транспортних можливостей на спільному кордоні, а також запланувавши фіксацію досягнутих домовленостей.

Голова Офісу Президента України Андрій Єрмак та віцепрем’єр-міністерка Ольга Стефанішина провели онлайн-зустріч з міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорщини – Петером Сіярто. Про що говорили та яких домовленостей досягли на цій зустрічі пише УНН із посиланням на дані українського Офісу Президента.

Нові перспективи на економічному, інфраструктурному, соціальному та інших напрямах дадуть обом нашим країнам змогу стати сильнішими й заможнішими. За кожним із цих напрямів сформовані спільні робочі групи. І вони вже виробили пакет ефективних рішень.

– розповів керівник Офісу Президента.

Деталі

Основною темою цих перемовин стало покращення двосторонніх відносин між Україною та Угорщиною. Делегати озвучили своє бачення  шляхів розв’язання основних питань двосторонніх відносим між країнами, що нині є.

Андрій Єрмак зазначив, що з 11 пунктів, які запропонувала угорська сторона, фактично узгодили вже п’ять. У питаннях національних спільнот є узгоджені позиції, які напрацювали та попередньо зафіксували робочі групи. В українському Офісі Президента пообіцяли, що ця робота буде фіналізована в найкоротші строки.

Також зазначається, що є суттєвий прогрес у розширенні логістичних і транспортних можливостей на спільному кордоні. Так, у пункті пропуску "Лужанка – Берегшурань" уже цього місяця почнуть пускати вантажівки без обмеження ваги. Крім того, відкриють новий пункт пропуску "Велика Паладь – Надьгодош". Це допоможе зменшити черги на кордоні з Угорщиною.

Для нас важливо, щоб досягнуті домовленості були не лише узгоджені, а й зафіксовані. Сьогодні буде надана позиція у вигляді конкретних кроків, які бачить українська сторона щодо кожного з блоків питань, які стосуються двосторонніх відносин у частині захисту угорської національної меншини. Ми готові максимально оперативно провести наступну зустрічі.

 – наголосила Ольга Стефанішина.

Додатково

В ОП нагадали, що Петер Сіярто перебував з візитом в Україні в січні цього року. Тоді в Ужгороді відбулася зустріч із керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком та міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.