ukrainski-korabli-cherkasy-i-chernihiv-vizmut-uchast-u-mizhnarodnykh-navchanniakh-si-bryz-2024-v-brytanii

Українські кораблі "Черкаси" і "Чернігів" візьмуть участь у міжнародних навчаннях "Сі Бриз-2024" в Британії

 • 26928 переглядiв

Українські військові кораблі "Черкаси" і "Чернігів", передані Великою Британією Україні, готуються до участі в міжнародних навчаннях з країнами НАТО "Сі Бриз - 2024".

Українські бойові кораблі "Черкаси" і "Чернігів" під прапорами ВМФ України з українськими екіпажами готуються брати участь у міжнародних навчаннях Сі Бриз-2024, у яких візьмуть участь також країни НАТО. Про це повідомляє Голос Америки, передає УНН.

Деталі

"Українські бойові кораблі "Черкаси" і "Чернігів", які були передані Великою Британією для Військово-морського флоту України, 11 квітня увійшли до британської військово-морської бази Портсмут, перемістившись з попереднього базування у Шотландії. Два мінні тральники під прапорами ВМФ України з українськими екіпажами готуються брати участь у міжнародних навчаннях Сі Бриз-2024 разом з кораблями США, Великої Британії та інших країн НАТО", - пише видання.

Навчання стануть частиною приготувань до перебазування кораблів в Україну, де "Черкаси" і "Чернігів", зможуть виявляти і знешкоджувати морські міни для безпечнішого мореплавства у Чорному морі.

"Зараз вони не можуть пройти до Чорного моря, оскільки Туреччина згідно з положеннями міжнародної Конвенції Монтре оголосила, що у зв’язку з російською війною проти України забороняє проходження військових кораблів з Середземного моря через Босфорську протоку", - додає видання.

Наголошується, що українські моряки на кораблях "Черкаси" і "Чернігів", очікуючи повернення на батьківщину, будуть удосконалювати свої бойові навички разом з британськими та іншими партнерами і покращуватимуть здатність взаємодіяти з партнерами з країн НАТО.

Нагадаємо

Міністерство оборони України започатковує угруповання протимінних сил у Чорному морі. Уряд вже ухвалив постанову, що регламентує фінансування для реалізації проєкту з протимінної безпеки у морі.

Постанову уряду відкриває фінансування для реалізації проєкту щодо постачання і обслуговування двох протимінних британських кораблів класу "Sandown" – "Черкаси" та "Чернігів", як це передбачено Рамковою угодою між урядами України та Великої Британії.