ukrainski-pravookhorontsi-predstavyly-v-haazi-rezultaty-rozsliduvannia-voiennykh-zlochyniv

Українські правоохоронці представили в Гаазі результати розслідування воєнних злочинів

 • 23611 переглядiв

Українські правоохоронці склали понад 2400 підозр у скоєнні воєнних злочинів в Україні, половину з яких вже передали до суду, використовуючи передові технології, такі як розпізнавання облич, супутниковий зв'язок та ДНК-профілювання, для розслідування та документування російських воєнних злочинів.

Правоохоронці склали понад 2,4 тисячі підозр щодо воєнних злочинів в Україні, половина з яких вже скерована до суду. Про це заявив перший заступник Голови Нацполіції -  начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе, який взяв участь у щорічному засіданні експертів в Гаазі, повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Нацполіції. 

Деталі

Участь у засіданні в Гаазі взяли слідчі понад 30 країн Європи, США та Канади, які  спеціалізуються на розслідуваннях злочинів проти людяності, геноциду та воєнних злочинів. 

Національну поліцію України представляли перший заступник Голови - начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе та керівник Департаменту документування воєнних злочинів Головного слідчого управління Олександр Шаповалов.

Представники української делегації поділилися з іноземними колегами унікальними як для поліцейських навичками у розслідуванні воєнних злочинів під час активної фази війни з використанням усіх новітніх можливостей та технологій.

Українські делегати розповіли про заходи, які здійснюються з метою ідентифікації воєнних злочинців: 

-розпізнавання злочинців за допомогою систем, які включають в себе мережу з понад 30 мільярдів зображень облич, отриманих з відкритих джерел в мережі інтернет;

- верифікація воєнних злочинців у соціальних мережах, в тому числі — за допомогою інструментів пошуку аккаунтів соцмереж по фото Clearview та інструменту ідентифікації в соцмережах Artellence;

- використання можливостей супутникового зв’язку та аналізу відео-фото матеріалів, отриманих з вилучених мобільних терміналів, камер відеоспостережень, камер відеоспостережень системи "Безпечне місто" тощо;

- проведення OSINT досліджень (фото-відео матеріали, отримані в глобальній мережі);

-використання міжвідомчої бази даних "Воєнний злочин", що містить відомості про 550 000 воєнних злочинців, факти скоєння воєнних злочинів та докази, виявлені під час військової агресії рф.

Як повідомляється, значних результатів вдалось досягнути завдяки технічному оснащенню та профільному навчанню криміналістів у США, Японії, Німеччині, Нідерландах та інших провідних країнах світу. Завдяки допомозі міжнародних партнерів на сьогоднішній день спеціалісти-криміналісти:

  • залучені як оператори сучасних БПЛА, що є одним з пріоритетних напрямків фіксації зруйнованих внаслідок російських ракетних атак житлових будинків та об’єктів критичної інфраструктури;
  • створюють детальні 3-D моделі об’єктів й обставин внаслідок скоєних рф воєнних злочинів за допомогою сучасного сканера Z+F Imager 5016. Прилад дозволяє зробити це не тільки швидко, але й на відстані від зони потенційної небезпеки, адже нерідко росіяни свідомо обстрілюють місця скоєння злочинів повторно, коли поліцейські та медики прибувають туди для порятунку людей;
  • встановлюють ДНК-профіль людини за півтори години за допомогою мобільних приладів "ANDE RAPID DNA 6C", нерідко - із стовідсотковою ефективністю. Всього поліцейські мають 32 таких прилади: по одному в кожній області країни, а в прифронтових -  по декілька.

 Розслідування воєнних злочинів — це сотні тисяч оглядів місць подій, обшуків, слідчих експериментів, допитів та інших слідчих дій. У сукупності з використанням передових технологій це вже дало понад 2,4 тис. складених підозр, половина з яких вже скерована до суду. 

- наголосив Максим Цуцкірідзе.

09.03.24, 13:05 • [views_0]

Тетяна Краєвська

Війна