ukrayina-bude-rozvivati-zelenu-energetiku-u-vidpovidnosti-do-interesiv-ekonomiki-ta-spozhivachiv-buslavets

Україна буде розвивати "зелену" енергетику у відповідності до інтересів економіки та споживачів - Буславець

 • 14698 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Україна підтверджує виконання своїх зобов’язань перед інвесторами і готова надалі розвивати "зелену" енергетику. Про це в.о. міністра енергетики Ольга Буславець повідомила під час зустрічі з послом Швеції в Україні Тобіасом Тибергом та послом Королівства Норвегія в Україні Уле Т. Хорпестадом, передає УНН.

"Україна підтверджує наміри подальшого розвитку відновлюваних джерел енергії та переходу на чисту енергію, але у спосіб, прийнятний для нашої національної економіки та споживачів", – наголосила Буславець.

При цьому вона зазначила, що держава робить усе можливе, щоб зберегти статус країни, що виконує свої зобов’язання, а інвестори почували себе впевнено.

Очільниця Міністерства нагадала, що результатом тривалого діалогу з інвесторами став Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики між урядом України та асоціаціями, що представляють інтереси інвесторів. Сторонам вдалося досягти компромісних домовленостей, що враховують інтереси як споживачів і інвесторів у відновлювану енергетику, так і держави в цілому.

Зазначимо, шо вказаний Меморандум передбачає зокрема зниження "зеленого" тарифу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зелена енергетика" в Україні: що передбачає меморандум

Для імплементації умов Меморандуму Міненерго розробило законопроєкт "Про удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії", який було оперативно схвалено Урядом і зареєстровано у Верховній Раді.

"Меморандум є відкритим, до нього приєднуються інвестори у відновлювану енергетику. Ми прагнемо, щоб у нас були зрозумілі, тривалі законодавчі правила гри", – зазначила Буславець і додала, що за підтримки Президента України законопроєкт визначено для розгляду у ВР як невідкладний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рішення потрібно на позавчора": від ВР чекають узгодження закону по "зеленій" енергетиці

В.о. міністра енергетики наголосила, що Україна прагне розвивати високоманеврову генерацію, щоб подальша інтеграція відновлюваних джерел в енергосистему України була технічно можливою.

"Міненерго планує провести перший конкурс на будівництво високоманеврової генерації цієї осені та очікує активну участь інвесторів, зокрема, на участь норвезьких та шведських компаній", – зазначила Буславець.

Серед інших питань, які обговорено під час зустрічі, – проведення консультацій з питань обміну інформацією та досвідом у нафтогазовій сфері, у сфері надрокористування, співпраця у сфері ядерної енергетики та ядерної безпеки, а також удосконалення відповідного законодавства України.

Буславець зазначила, що Україна приділяє значну увагу питанням диверсифікації маршрутів постачання природного газу з країн ЄС, тому підтримує участь Швеції в реалізації проєкту по передачі норвезького газу в Польщу газопроводом "Baltic Pipe".

"Українська сторона задоволена успішною співпрацею з Шведським енергетичним агентством, Шведським агентством з питань міжнародної співпраці та розвитку (SIDA), вагомим внеском NEFKO у розбудову енергоефективності та енергозбереження", – підкреслила Буславець, наголосивши на зацікавленості Міненерго у розширенні співробітництва із Швецією та Норвегією.

Тобіас Тиберг та Улє Тер’є Хорпестад у свою чергою висловили підтримку та результативність проведеної роботи в.о. міністра енергетики протягом останніх місяців, а також підтвердили позицію, що стратегічне партнерство з ЄС у галузі енергетики має продовжуватись для зміцнення енергетичної безпеки, розвитку енергетичного сектору та інтеграції енергетичних ринків України з ринками ЄС.

Українські Національні Новини

Політика