ukrayina-gotuye-klopotannya-do-genprokuraturi-rf-pro-dopit-v-yanukovicha-po-dvokh-spravakh-s-gorbatyuk

Україна готує клопотання до Генпрокуратури РФ про допит В.Януковича по двох справах - С.Горбатюк

 • 12358 переглядiв

КИЇВ. 11 березня. УНН. Департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України має намір направити клопотання до Генеральної прокуратури Російської Федерації про допит колишнього президента України Віктора Януковича на російській території в якості підозрюваного за двома кримінальними провадженнями - протидія протестних акцій і створення злочинного угруповання. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає УНН.

"Ті документи були отримані (лист від Генпрокуратури РФ про готовність розглянути можливість допиту Януковича на території РФ у присутності українських правоохоронців – ред.) були отримані в рамках розслідування кримінального провадження за підозрою Віктора Януковича у державній зраді. Цей епізод розслідують слідчі прокурори Головної військової прокуратури. Звичайно, в нашому департаменті відкрито також ряд кримінальних проваджень. Це провадження, зокрема, у протидії протестних акцій, Російська Федерація, безпосередньо її Генеральна прокуратура відмовила у видачі, в екстрадиції колишнього президента, посилаючись нібито на ознаки політичного переслідування. Тому нами готується клопотання про допит його як підозрюваного для того, щоб ці матеріали були притягнуті до тих розслідувань, які є у нас", - зазначив він.

С.Горбатюк наголосив, що у кримінальному провадженні за підозрою Януковича в держзраді будуть приймати рішення слідчі прокурори Головної військової прокуратури ГПУ, а його департамент готує документи по двох інших кримінальних провадженнях.

"Що стосується тих звинувачень, які розслідуються нашим департаментом, то відповідні клопотання про допит в кожному виробництві, де повідомлено про підозру, зокрема у протидії протестних акцій і в створенні і діяльності злочинного угруповання", - уточнив він.

За словами С.Горбатюка, допит буде відбуватися на території Російської Федерації, а хто його буде проводити повинна вирішувати російська сторона.

"Ми тільки говоримо, що такі слідчі дії повинні бути, щоб забезпечити підозрюваному особі допит за обставинами, в яких він звинувачується. А яким способом, згідно з міжнародними договорами, вирішує іноземна сторона: або самостійно, або запросять слідчих, або запропонують провести відеоконференцію", - сказав він.

Раніше прокурор військової прокуратури ГПУ Руслан Кравченко заявив, що Генпрокуратура РФ мала допитати В.Януковича ще чотири місяці тому.

Нагадаємо, 28 листопада 2016 року Генеральний прокурор Юрій Луценко у Святошинському районному суді Києва оголосив повідомлення про підозру у відеорежимі екс-президенту України Віктору Януковичу у державній зраді, пособництві представникам влади РФ в умисних діях, вчинених з метою вчинення зміни меж території держкордону України та ведення агресивної війни. Тобто злочинів, передбачених ч.1. ст.111, ч.5 ст.27. ч.3 ст. 110, ч.5 ст. 27, ч.2 ст. 437 ККУ.

Як повідомляв УНН, Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України отримала через офіційне представництво України офіційний лист секретаріату ООН із завіреної офіційною печаткою ООН фотокопію заяви екс-президента України Віктора Януковича з проханням ввести війська Росії на територію України.

Також зазначимо, Печерський районний суд Києва, сьогодні, 20 січня о 9:00 продовжить розгляд клопотання ГПУ про надання згоди на проведення досудового спеціального розслідування щодо екс-президента України Віктора Януковича.

Українські Національні Новини

Політика