ukrayina-gotuye-vidpovid-schodo-stanu-antichnogo-pantikapeya

Україна готує відповідь щодо стану античного Пантікапея

 • 28213 переглядiв

КИЇВ. 11 березня. УНН. Міністерство культури України та Міністерство закордонних справ України готують відповідь на дії російської влади в окупованому Криму щодо стану архітектурно-археологічного комплексу "Стародавнє місто Пантікапей" у Керчі. Про це повідомили у Мінкульті, передає УНН з посиланням на Крим.Реалії.

"Зараз Міністерством культури України спільно з Міністерством закордонних справ ведеться спільна робота з підготовки відповіді української сторони на дії окупаційної влади на пам’ятнику археології національного значення", – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у Міністерстві, Росія несе відповідальність за збереження подібних пам’ятників.

У лютому з території античного Пантікапею вивезли колони, про загрозу обвалення яких повідомляли раніше.

"При цьому, виходячи з положень статті 5 Конвенції про захист культурних цінностей, у разі збройного конфлікту від 14.05.1954 року, Російська Федерація як держава-окупант повинна у тісній співпраці з Україною вживати необхідних заходів для збереження культурних цінностей, розташованих на тимчасово окупованій території України", – зазначили у Мінкульті.

Пантікапей - це давньогрецьке місто, засноване в кінці VII століття до нашої ери вихідцями з Мілета на місці сучасної Керчі. Руїни Пантікапея на горі Мітрідат в Керчі є пам'яткою культурної спадщини національного значення України.

Нагадаємо, Апеляційний суд Амстердама визначив 11 червня як орієнтовну дату винесення рішення у справі про "скіфське золото".

На території Нідерландів перебуває понад 565 музейних предметів колекції "Крим. Золотий острів у Чорному морі" з Музейного фонду України. Здебільшого це археологічні знахідки. Страхова вартість колекції – 10 млн євро.

Як повідомляв УНН, за роки анексії Криму РФ вивезла з півострова не менше мільйона артефактів.

Українські Національні Новини

Суспільство