ukrayina-matime-450-doz-sirovatki-vid-difteriyi-u-grudni-ministr

Україна матиме 450 доз сироватки від дифтерії у грудні - міністр

 • 10809 переглядiв

КИЇВ. 1 листопада. УНН. У грудні Україна матиме 450 доз сироваток від дифтерії, що використовують, якщо людина вже захворіла. Про це повідомила міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька під час пресбрифінгу МОЗ України та Центру громадського здоров’я України "Оперативна інформація про епідемічну ситуацію в країні щодо дифтерії", передає кореспондент УНН.

"Сумарно виходить до 450 сироваток. Ми розуміємо, що минулого року ми використали лише 140… Через місяць виходить 450", - розповіла Скалецька.

Зазначається, що ця кількість буде в Україні лише у грудні, а до цього часу таких сироваток у наявності – 189 флаконів.

"На початку року в Україні було наявно 700 доз сироватки, термін якої закінчився у червні 2019. У зв’язку із затримкою постачання сироватки за державною програмою, міністерство охорони здоров’я звернулося до Всесвітньої організації охорони здоров’я, і отримала у якості допомоги 200 флаконів сироватки у серпні поточного року. На даний момент, протягом цього року, використано 13 флаконів сироватки: 2 з низ використано у лютому - з часу попередньої партії і 11 використано у жовтні з нової партії. Таким чином, станом на кінець жовтня в Україні знаходиться 189 флаконів сироватки, які рівномірно розподілені по всій території України", - повідомив генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Володимир Курпіта.

Він також зазначив, що у Києві таких флаконів – п’ять.

Дитячий імунолог Федір Лапій пояснив, що сироватка використовується не кожного разу у випадку захворювання.

"Настанови, якими ми користуємось чітко говорять: якщо діагноз дифтерії встановлений після сьомого дня від початку захворювання, тобто коли підтверджено що це дифтерія – виділені збудники, і сироватка не вводилась протягом цих семи днів до моменту встановлення діагнозу, і на момент встановлення діагнозу симптом хвороби відсутній – сироватка і не вводиться", - розповів лікар.

Він також зазначив, що сироватка вводиться, коли є всі симптоми, якщо ж лікар має сумніви - введення сироватки відтерміновується.

Нагадаємо, У Києві є річний запас вакцин проти дифтерії.

Українські Національні Новини

Суспільство