ukrayina-maye-ryatuvati-robochi-mistsya-shakhtariv-a-ne-skhemi-ukrenergo-kucherenko

Україна має рятувати робочі місця шахтарів, а не "схеми" Укренерго - Кучеренко

 • 12681 переглядiв

КИЇВ. 24 червня. УНН. Уряд прийняв рішення про пріоритетність українського вугілля в тепловій генерації задля захисту і порятунку робочих місць шахтарів. Розмови про те, що таким чином КМУ зриває сертифікацію української енергосистеми з європейською, є спекуляціями окремих осіб на чолі з головою енергетичного комітету ВР Андрієм Герусом. Про це у коментарі УНН повідомив народний депутат Олексій Кучеренко.

"Дуже сильно, на словах, опікуються долею українського енергоринку Герус та його оточення. Але всі їх заяви є просто спекуляціями.

Якби Герус хотів навести порядок на енергоринку і розібратися із тим, що заважає сертифікації української енергосистеми з європейською - то в першу чергу треба було б відкрити кілька карних справ по компанії "Укрненерго" і членам її наглядової ради", - каже Кучеренко.

Інтеграція української енергосистеми з європейською (ENTSO-E) була розроблена КМУ та схвалена ВРУ ще у грудні 2014 році, нагадує Кучеренко.

"То чому Герус і його велика компанія правдолюбів не хоче розібратися, чому за майже 6 років ця сертифікація так і не відбулася? Може варто запитати у керівництва "Укрненерго" і членів наглядової ради органу, чому, всупереч інтересам держави протягом 2017-2018 рр "Укренерго" повидавав і погодив сонячним і вітровим станціям такі технічні умови, які сьогодні стали загрозою енергетичній безпеці країни?", - додає нардеп.

Уряд намагається завантажити державні шахти українським вугіллям, бо опікується долею шахтарів, каже Кучеренко. І, через недосконале законодавство, змушений робити це у напівручному режимі, додає він.

"Бо є конкретна проблема - нам треба врятувати робочі місця своїх людей, аби вони хоч якусь зарплату отримували.
Намагається завантажити вугіллям держкомпанію "Центренерго", яку ділки ринку загнали в борги.

І може комусь не подобається урядовий метод втримати ситуацію, але особисто я поки що не бачу альтернативи", - каже він.

Очільнику енергетичного комітету Кучеренко радить представити свій план виходу ринку із кризи і захисту українських шахтарів.

"А ще краще, хай сяде і проаналізує, що відбулося з енергетикою за рік його перебування на посаді голови енергетичного комітету", - додає він.

Нагадаємо, Кабмін встановив пріоритет використання українського вугілля на теплових електростанціях. Передували такому рішенню забастовки і мітинги шахтарів, які вісім місяців були у простої через "схеми" Центренерго.

Українські Національні Новини

Політика