ukrayina-mozhe-rozvyazati-problemu-borgovogo-navantazhennya-vazhkim-evolyutsiynim-shlyakhom-danilishin

Україна може розв’язати проблему боргового навантаження важким еволюційним шляхом – Данилишин

 • 8001 переглядiв

КИЇВ. 16 квітня. УНН. Розв’язання проблеми державного боргу України можливе важким еволюційним шляхом. Про це повідомив голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин у Facebook, передає УНН.

За його словами, боргова проблема багатоаспектна, і немає універсальних рецептів її розв’язання.

"Найкращий варіант — щоб українські винахідники та інженери розробили і впровадили у виробництво нові інноваційні продукти з високою часткою доданої вартості, які створять нові ринки, на яких буде домінувати українська продукція. Тоді у бюджету будуть значно більші можливості розраховуватися за боргами, а потреби в запозиченнях будуть набагато нижчими", - написав Данилишин.

Однак, на його думку, в Україні поки немає передумов для реалізації такого сценарію.

"Тому реальним представляється важкий еволюційний шлях", - зазначив голова Ради НБУ.

Він висловив думку, що, по-перше, необхідне продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом та іншими офіційними кредиторами України, аби погасити пікові платежі по валютній частині держборгу.

"Та й ніде правди діти, у вітчизняній практиці стало правилом починати і доводити до завершення реформи саме під тиском МВФ", - заявив Данилишин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна обговорить свій держборг на зустрічах МВФ і Світового банку

По-друге, на думку Данилишина, Україні доведеться позичати на ринках.

"Можливо, припинення циклу підвищення ставки ФРС (Федеральна резервна система - ред.) дозволить це зробити на більш прийнятних умовах", - зазначив голова Ради НБУ.

Він наголосив, що борг — це структурна невідповідність між вхідними та вихідними ресурсами, тому важливою є правильна траєкторія боргового навантаження.

"Отже, після згладжування найгострішої фази проблем з держборгом, якщо ми не хочемо її повторення, не уникнути фіскальної консолідації і переходу до бездефіцитного бюджету (краще до профіцитного). Доречно згадати фразу У. Черчілля: "Я не можу запропонувати вам нічого, крім крові, важкої праці, сліз і поту", - написав Данишин.

Крім того, за його словами, у цьому зв’язку важливе значення має дотримання чітких позицій щодо незалежності Нацбанку.

"Недотримання ким би то не було принципів незалежності НБУ з великою імовірністю стане відправною точкою для поширення панічних настроїв та відпливу капіталу. Порушення зобов’язання щодо забезпечення незалежності НБУ, яке є одним з наріжних каменів програм з МВФ, буде сприйматися як сигнал можливого припинення співпраці МВФ", - повідомив голова Ради НБУ.

Він додав, що станом на кінець 2018 року обсяг держборгу у світі досяг 66 трлн доларів, що майже вдвічі перевищує показник 2007 року та еквівалентно 80% світового ВВП.

"Якщо судити тільки за цим критерієм, ситуація в нашій країні не так вже й погана — за даними Мінфіну, співвідношення рівня держборгу до ВВП у 2018 році знизилося до 62,7% з 71,8% у 2017 році. Наприклад, в США за підсумками минулого року це співвідношення склало 105%. Однак, сума держборгу України за минулий рік зросла до 78,32 млрд доларів з 76,31 млрд доларів у 2017 році", - зазначив Данилишин.

Нагадаємо, уряд України має близько 3 мільярдів доларів (близько 2% ВВП) зовнішніх боргових зобов'язань.

Як повідомляв УНН, в уряді України збираються досягти скорочення державного боргу до 50,5% від ВВП до кінця цього року і 41,4% від ВВП за три роки.

На кінець першого кварталу 2019 року, за оперативними даними, держборг становив 1,86 трлн грн.

Українські Національні Новини

Економіка