ukrayina-na-sogodni-povnistyu-nezalezhna-vid-rosiyi-u-postachanni-yadernogo-paliva-minenergo

Україна на сьогодні повністю незалежна від росії у постачанні ядерного палива – Міненерго

 • 899446 переглядiв

КИЇВ. 12 лютого. УНН. Станом на сьогодні Україна диверсифікувала постачання ядерного палива для атомної генерації і є повністю незалежною від росії. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає УНН.

Цитата

“Ми ще до великої агресії росії почали диверсифікувати постачання ядерного палива для нашої атомної генерації. Відповідно на момент, коли стався великий напад, половину всього палива ми отримували від росії, половину від компанії Westinghouse США. Тобто, по факту ми вже диверсифікували постачання палива. Відповідно, коли почалася велика агресія, ми одразу розірвали всі угоди з росією і спокійно бачимо, як ми можемо забезпечити себе паливом без палива ТВЕЛ (російський виробник ядерного палива – ред.), – заявив Галущенко.

Деталі

Він додав, що Україна вивозила відпрацьоване ядерне паливо до росії на переробку, і ще до повномасштабної війни зупинила цей контракт.

“Ми повідомили росіянам, що більше не будемо вивозити до них паливо. Тому що ми добудували в Україні сховище відпрацьованого палива, воно введено в експлуатацію. І це нам, так само, дає можливість уникнути залежності”, – додав міністр.

Доповнення

Як писав УНН, в рамках 27-ї Кліматичної конференції ООН (СОР27) Спеціальний посланник Президента США з питань клімату Джон Керрі та Міністр енергетики України Герман Галущенко оголосили про започаткування пілотного проекту з будівництва в Україні малого модульного реактору (ММР).

Українські Національні Новини

Економіка